TV'den, telefon veya bilgisayar gibi bir cihazdan takip ederek veya dinleyerek Kur'an hatmi yapılabilir mi?

Tarih: 19.09.2006 - 14:50 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Evet, bu şekilde takip ederek veya dinleyerek kur'an hatmedilmiş olur.

“Bazıları Kur’ân’ı hatmetmenin sadece bizzat okumakla olabileceğini söylüyorlar.”

Kur’ân mukabelesi âdeti ilk olarak Peygamber Efendimiz (a.s.m.) ile Hz. Cebrail’in Kur’ân’ı karşılıklı okumaları, birisinin okuyup diğerinin dinlemesi tarzında başlamıştı. Hadiste Peygamberimiz (a.s.m.) ile Hz. Cebrail’in Kur’ân mukabelesi için “Fe-yüdârisuhû” ifadesi kullanılır. Bu ibareyi Buharî mütercimi Aynî şöyle açıklar:

“Kur’ân-ı Kerim’i Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâmla Hz. Cebrail karşılıklı okurlardı. Bu okuyuşu daha sonra Kur’ân hâfızları devam ettirmişlerdir. Yani, meselâ on âyet birisi okur, diğeri dinler, on âyet de birisi okur, diğeri dinlerdi; bu müşterek bir okumaydı.”(Umdetü'l-Kari, I/75)

Bugün cami ve mescitlerimizde ise bir veya birkaç hâfız her gün bir cüz’ü paylaşarak okuyor; okumasını bilen Müslümanlar Kur’an’dan takip ediyor, bilemeyenler de sadece dinliyorlar. Ramazan’ın son gününde de 30. cüz okunarak Kur’ân hatmedilmiş oluyor.

Burada sadece Kur’ân okuyan hâfızlar değil, hem Kur’ân’ı takip edenler, hem de bir ay boyu muntazaman dinleyenler Kur’ân’ı hatmetmiş sayılıyorlar ve sevabını alıyorlar.
Kur’ân’ı dinlemek, okumaktan daha sevaplıdır. Bu husustaki hadislerin meâlleri şöyle:

“Kur’ân okuyan için bir sevap, dinleyen için iki sevap vardır.”(Dârimî, Fedâilü'l-Kur'ân,10).

“Kim Allah’ın kitabından bir âyeti can kulağıyla dinlerse, onun için iki kat sevap yazılır.”(et-Tergîb ve't-Terhlb, 2:345)

Demek ki, Kur’ân-ı Kerim’i dinlemek, onu okumaktan daha sevaplıdır. Kur’ân’ı dinleyen kimse onu dinleme sevabını aldığı gibi, tamamını dinleyen de aynı sevabı kat kat almaktadır. Kur’ân’ı bizzat okuyandan dinleyenin durumu böyle olduğu gibi, teyb, video gibi âletlerden dinleyenler de aynı sevabı alırlar. Çünkü bu âletler aksı sadâ olmayıp okuyanın sesinin aynısıdır. Okuyandan bizzat dinlemekle, böyle bir vasıtayla dinleme arasında bir fark yoktur. Her iki hâlde de değişen bir şey bulunmamaktadır. Yani Kur’ân’ın lafzında, kelime ve âyetlerinde bir değişiklik mevzu bahis değildir.

Yani Kur’ân’ı dinlemek sûretiyle Kur’ân sevabını alan kimse, aynı zamanda hatim sevabını da alıyor demektir. Her vesileyle zamanını Kur’ân’la değerlendirenlere ne mutlu!

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 100.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun