Hayalen ve ima ile namaz kılmak caiz mi?

Tarih: 21.09.2006 - 20:56 | Güncelleme:

Soru Detayı
Şu an İspanya'da öğrenciyim, okulda olduğum zamanlar ellerimi dizimin üstüne koyup düşünerek namaz kılıyorum, taşıtlarda da böyle yapıyorum, bu caiz midir?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Başka mezheplerde bu şekilde namaz kılmaya cevaz verilebilmektedir. Ancak Hanefi mezhebinde bunun asgarisi ima ile yapılandır. Bu şekilde namaz kılma zorunda iseniz bile namazlarınızın kazasını kılmanızı tavsiye ederiz. İma ile veya taşıtta namaz kılmak için bazı şartlar vardır.

İslâm dini kolaylık üzerine bina edilmiştir. Ayrıca sorumluluklar ve kulluk da kulun gücüne göredir. Bu nedenle hastalık, hafifletme ve kolaylaştırma sebebi sayılmıştır. Buna göre, ayakta namaz kılmaya gücü yetmeyen veya ayakta durmakta zorlanan kimse oturarak namazını kılabilir. Rükû veya secde etmeye gücü yetemeyen kimse ima ile namazı kılar.

İma, namazda rükû ve secde yerine başla işaret etmektir. Bu şekilde namaz kılan kişi rükû için başı biraz eğer, secde için ise rükûdan biraz daha fazla eğer.

Secdede başını yere koyamayan kimsenin, bir şeyi başına kaldırarak ona secde etmesi caiz değildir. Böyle kişi imâ ile namaz kılar.

Oturarak namaz kılamayan, sırt üstü yattığı yerde imâ eder. Bir kişi ayakta durmaya gücü yettiği halde, rüku ve secdeye gücü yetmiyorsa, ayakta veya oturarak imâ edebilir; ancak oturarak imâ etmesi daha uygundur.

Kaş veya göz ile ima ederek namaz kılınmaz. Başı ile ima etmeye gücü yetmeyen kimsenin namaz kılması gerekmez.

İlave bilgi için tıklayınız:

- Hanefi mezhebine göre namazı cem etmek mi uygundur, yoksa vasıta / binek (otobüs, tren, gemi, uçak) içinde oturarak kılmak mı uygundur?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun