Kur'an-ı Kerim'de namaz kaç vakit olarak geçmektedir?

Tarih: 22.09.2006 - 05:18 | Güncelleme:

Soru Detayı

-  Namazın beş vakit olduğunun delilleri Kur'an'da var mıdır?
"Gündüzün iki ucunda geceye yakın saatlerde namaz kıl." (Hud, 11/114); "Namazlarla beraber orta namazı da koruyun." (Bakara, 2/238) ayetleri delil gösterilerek, aslında namazın üç vakit olduğu, bunun üstünün İslâm'ı zorlaştırmadan ve yozlaştırmadan kaynaklandığını savunmaktalar. Üç vakit namazı Asr-ı saadet'te var olduğunu ve üstünün gereksiz olduğunu söylüyorlar (öğlen, ikindi ve akşam).
- Bana Kur'an'da beş vakit namaz kılmamız gerektiğine dair delilleri sunabilir misiniz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor:

"(Ey Muhammed!) Gündüzün iki tarafında ve gecenin gündüze yakın vakitlerinde namaz kıl. Çünkü iyilikler kötülükleri giderir. Bu, öğüt alanlar için bir öğüttür." (Hud, 11/114)

Gündüzün iki ucu, akşam ve sabah namazı, bir kısmında da yatsı namazı vardır. Üç vakit bu ayette zikredilmiştir.

"Güneşin zevalinden (öğle vaktinde Batı'ya kaymasından) gecenin karanlığına kadar (belli vakitlerde) namazı kıl. Bir de sabah namazını kıl. Çünkü sabah namazı şahitlidir." (İsra, 17/78)

Güneşin batıya yönelmesinden gece olana kadar kılınan namaz, ikindi namazıdır. Sabah namazı tekrar edilmiştir.

" O halde, onların söylediklerine sabret ve güneşin doğuşundan ve batışından önce Rabbini hamd ile tespih et. Gece vakitlerinde ve gündüzün uçlarında da tespih et ki hoşnut olasın." (Taha, 20/130)

Burada beş vakit namaza işaret edilmektedir. Âyette geçen "hamd ile tesbih"ten maksat namazdır. Güneş'in doğmasından önce sabah namazı, batmasından önceki ikindi namazı, gecenin bir kısım saatleri akşam ile yatsı, gündüzün bazı taraflarındaki namaz ise öğle namazıdır.

Beş vakit namaz; sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazları Kur'an-ı Kerim içinde değişik yerlerde zikredilmektedir. Bazen ikisi, bazen üçü, bazen dördü değişik bir ifade üslupla anlatılmaktadırlar. Cenab-ı Peygamberimiz (asm), Kur'an-ı Kerim'i hem sözü ve hem de işi ile tefsir etme hakkına sahip olduğu için, bu hak kendisine Allah tarafından verilmiştir; sözü ve işi namazın beş olduğunu açıklamıştır.

İlave bilgi için tıklayınız:

- Kur'an'da beş vakit namaz var mı ve namazın beş vakitte kılınmasının hikmeti nedir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 200.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun