Şeytan ile ilgili hadisler mecazi midir?

Tarih: 04.10.2006 - 18:02 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Yoksa bu hadisler zahiri mi anlamak lazım?
-  Esneyince şeytan içimize girer mi, kanımızda dolaşır mı?..
- Örneğin esneyince içine şeytanın girmesi, kanda dolaşması, sol elle yeyince onun da yemesi vb...
- Burada kastedilen bu fillerin iyi olmadığı mıdır?
- Yoksa hakikaten şeytan bizimle beraber yeyip, esneyince içimize mi girer?
- Hadisleri alimler nasıl anlamış?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu gibi hadislerin mecazi yönü vardır; ancak bir hakikati de ifade etmektedir.

Esneme gafletten, gevşemekten kaynaklanmaktadır. Binaenaleyh, Peygamberimizi (asm), insanın böyle, gafilce namaz kılmasını hoş görmediği için değişik şekillerde ikaz etmiş ve namazda esnemenin şeytandan olduğunu belirtmiştir. Nitekim, Ebu Hureyre (r.a.)’den rivayet edilen bir hadisi şerifte, normal zamanda bile esnemenin şeytanından olduğunu belirterek şöyle buyurmuştur:

“Esnemek şeytandandır. Binaenaleyh sizden herhangi biriniz esneyeceği zaman gücü yettiği kadar onu tutsun.” [Müslim, Zühd, 56, (2994); Tirmizi, Salât, 273/370; A. Hanbel, Müsned, II/397, 517]

Ebu Saidi’l-Hudri kanalıyla gelen bir hadiste ise, Rasül-i Ekrem (asm)’in şöyle buyurduğu rivayet edilmektedir:

“Biriniz namazda iken esneyeceği zaman gücü yettiği kadar esnemeyi hapsedip tutsun, çünkü şeytan girer.” [Müslim, Zühd, 57, (2995), 58, 59]

Hadis-i şeriflere bakıldığı zaman, her iki halde de insanın esnemeyi hapsetmesi, gerek namazda gerekse, içinde bulunduğu toplumda, ağzını sonuna kadar açarak esnemekten kaçınması emredilmektedir.

Müslüman her yerde âdâbı muaşeret kurallarına uyan, nazik ve kibar bir insan olmak durumundadır. Çünkü kişinin yaptığı iyi veya kötü (özellikle kötü olan) bir davranışı, temsil ettiği din ile bağlantılı olarak değerlendirilmektedir. Bu yüzden insanların en nazik davranışlı olanı Sevgili Peygamberimiz (asm), Müslüman’ın davranışlarına dikkat etmesi, kendini daima kontrol altında tutmasını ve başkalarına tiksinti verebilecek şekilde ağzının içini göstermemesi gerektiğini vurgulamıştır. Bunun yanı sıra, ağzını alabildiğine açıp yayarak esneyen bir insanın, o anda kısmen müdafaasız kaldığını bildiği için, içeri girebilecek mikroplara ve diğer istenmeyen şeylere karşı da bu hadis-i şerifi ile uyarmıştır.

İlave bilgi için tıklayınız: 

Şeytanın yemesi ve içmesi ne anlama geliyor?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

furkan dal

güzelmiş

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun