Şafii mezhebine göre, şehvetsiz olarak çıkan meni guslü gerektirir mi?

Tarih: 27.06.2006 - 10:56 | Güncelleme:

Soru Detayı
Gece guslü gerektirecek bir durumla karşılaşınca, meni gelmesini engellemek ve (fışkırması önlendiğinde) gusül yapmak ihtiyacı yine olur mu? Bir yerden duymuştum, menin fışkırmasını engellemek gusül gerektirmiyormuş? Sitede yazıları okudum Ebu Yusufa göre gusül gerektirmiyormuş. Ben Şafii mezhebindenim, gerekir mi gusül abdesti?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Şafii mezhebinde, meni şehvetsiz olarak çıksa da guslü gerektirir.

Şafii'nin açıklamış olduğu gibi, meni (birkaç defa olmak üzere) tazyikle çıkmasından, yahut çıkması ile lezzet almakla beraber erkeklik organının dinmesi ve akabinde şehvetin kırılması ile bilinir. Azlığı sebebiyle birkaç defa tazyikle çıkmasa veya kan rengine yakın çıksa bile böyledir.

Aynı şekilde meni, ıslak olması hâlinde buğday hamuru kokusunun alınması ile kuru olduğu vakit de tavuk yumurtasının beyazının veya ona yakın bir kokunun alınması ile bilinir. şayet hem ondan lezzet almaz hem de tazyikle çıkmaz ise mesela, guslettikten sonra menisinin geri kalan kısmının çıkmasında olduğu gibi, o vakit guslünü yeniden tekrarlaması vaciptir.

Özetle, ağır bir şey taşımak, yüksek bir yerden düşmek, kayıtsız şartsız olarak elbise de onu görmek suretiyle meninin çıkması, şehvet ile olsun veya olmasın, mutat yolla çıksın veya çıkmasın -omurganın çıkması gibi mutat olmayan bir yol ile dahi olsa meninin çıkması- Şafiilere göre gusletmeyi icapettirir.

Şu kadar var ki, hastalık gibi bir sebeple mutat olmayan yolundan çıktığı takdirde ondan dolayı gusletmek gerekmez. (İslam Fıkhı Ansiklopedisi, 1/268-269)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun