Âdet / aybaşı / hayız / regl ya da başka bir nedenle cünüp iken diş dolgusu yaptırmak caiz midir?

Tarih: 11.10.2006 - 04:29 | Güncelleme:

Soru Detayı
Zaruretten dolayı yaptırılan diş dolgusunun gusle mani olmadığı belirtilmiş. Peki dolgu yapılırken kişinin cünüp olması, yani guslü gerektiren bir halde bulunması bu hükmü değiştirir mi?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Diş dolgusundan önce gusül abdesti almak şart değildir. Diş dolgusu yaptırmış bir insan, zamanla cünüp olsa dişin altını yıkamak zorunda olmadığı gibi, diş dolgusu yaptıracak kişinin boy abdesti alması da şart değildir.

Burada iki durum söz konusudur:

1. Kişi cünüpken, yani gusül abdesti gerekli olduğu halde gusül almadan diş dolgusu yaptırabilir mi?

Bir kişinin âdet ve lohusa dışında, namaz vakti geçirecek kadar cünüp kalması doğru değildir. Bu nedenle her ne kadar cünüp durmak haram değilse de bir namaz vakti geçinceye kadar yıkanmaması haram olur. Çünkü namaz kılması farzdır.

Bununla beraber cünüpken veya âdet halinde iken diş dolgusu yaptırmak caizdir ve helaldir. Temizken dolgu yaptırılmasını tavsiye ederiz. Ancak cünüp iken dolgu yaptırmak dolguya zarar vermez. Sonradan yapılacak gusül abdestlerine de bir engeli yoktur. Çünkü, yapılan diş dolgusu vücudun parçası olacağından, o dolgunun dışını yıkamak gusül abdesti için yeterlidir.

Bu nedenle âdet ve lohusa gibi durumlarda diş dolgusu yaptırmanın bir sakıncası olmadığı gibi, hayatı boyunca yapacağı gusüllere de bir engeli olmaz.

2. Kişi cünüp değilken diş dolgusu yaptıracaksa, zaten guslü vardır, yeniden bir gusle gerek yoktur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun