Oruçlu iken jinekolojik muayene olan kadının veya endoskopi yaptıran hastanın orucu bozulur mu?

Oruçlu iken jinekolojik muayene olan kadının veya endoskopi yaptıran hastanın orucu bozulur mu?
Tarih: 11.10.2006 - 17:46 | Güncelleme:

Soru Detayı

Oruçluyken, kadın doğum uzamanına muayne olunabilir mi? Sık sık kontola gitmek zorunda olan kişi ne yapmalı? Oruç ne duruma düşer. Bir de doktor yabancı. Doktor Müslüman olsun olmasın oruc bozulur mu? Ya da ne yapmak lazım bu durumda?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hasta bir kadın, muayene, tedavi ve ameliyat gibi şeylere muhtaç olabilir. Ancak kadın, hasta olduğunda uzman bir kadın doktor varsa ona gidip muayene olabilir. Eğer böyle bir hanım doktor yoksa, erkek bir doktora gider tedavisini ona yaptırır. Aksi takdirde erkeğe gitmesi günâh ve vebaldir. Aynı şekilde bir erkek hasta olursa, uzman erkek bir doktor varsa ona gitmeye mecburdur; yoksa, bir kadın doktora gidebilir. (Bedâ'iu's-Sanâî, VI/2962)

Kimin uzman olup olmadığına karar verecek olan doktorlardır. Ayrıca tedavi hayati bir önem taşıyorsa, hastanın cinsiyetine göre daha uzman olan erkek doktor ya da kadın doktor tercih edilebilir. (Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar, II/171)

Başka imkanı yoksa, bir kadının Müslüman olsun veya olmasın erkek doktora muayene olması haram olmaz.

Orucun bozulma konusuna gelince:

Ön ve arka yoldan birisine parmak veya başka bir cismi sokmak orucu bozmaz. Parmağın erkek parmağı ile kadın parmağı olması arasında bir fark yoktur.

Fakat muayene sırasında cinsel doyuma ulaşılırsa, bundan dolayı oruç bozulur, gusül gerekir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Sprey, göz-burun- kulak damlası, endoskopi, ultrason, anestezi, fitil, lavman, iğne, serum, kan vermek, diyaliz, anjiyo, biyopsi, merhem, ilaç, jinekolojik muayene gibi tedavi yöntemleri orucu bozar mı?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun