Açıkta yiyecek bırakmanın hükmü nedir?

Tarih: 19.10.2006 - 01:22 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Üzeri açık kalan yiyecekler yenmez deniliyor doğru mudur?
- Evde ya da herhangi bir yerde bir yiyeceğin üstünü açık bırakmanın caiz olmadığı söyleniyor doğru mudur?
- Eğer açık kalırsa o yiyecek hastalık yaparmış.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Yiyecek ve içeceklerin üstünü açık bırakmak günah değildir. Ancak Peygamber Efendimiz (asm), yiyeceklerin ve içeceklerin üstünün kapatılmasını tavsiye etmiştir. Bu tavsiyeye uymak iyi olmakla beraber uymayan günah işlemiş olmaz.

Sinek, böcek, karınca gibi canlıların ya da etrafta ve havada bulunan yabancı maddelerin içine girmesi veya hava ile temas etmesinden dolayı çabuk bozulması gibi nedenlerden dolayı, yiyecek ve içeceklerin üstünü açık koymak uygun degildir. Bu açıdan dikkatli olmak ve üzerlerini bir şekilde kapalı tutmak, yiyecek ve içeceklerin adabından sayılmıştır.

Buzdolabına veya dolap gibi kapalı bir yere konunca açık konmamış sayılır.

Konuyla ilgili iki hadis rivayeti şöyledir:

"Kapların ağızlarını örtün, dağarcık (ve tulukların) ağzını bağlayın." (Buhârî, Eşribe, Bab 22, Bed´u´l-Halk: 11, 14, İsti´zân: 49, 50; Muslim, Eşribe: 96-99)

"(Güneş batıp) gece karanlığı başladığı yahut akşama girdiğiniz zaman çocuklarınızı (dışarı çıkmaktan) men' ediniz. Çünkü şeytânlar o sırada dağılırlar. Geceden bir saat geçince de (dışarıdaki) çocuklarınızı evlerinize koyunuz. O zaman Allah'ın ismini anarak kapıları kapatınız. Çünkü şeytân, kapatılmış kapıyı açamaz. Yine Allah'ın ismini anarak su kırbalarınızın ağızlarını bağlayınız. Yine Allah'ın ismini anarak yiyecek kaplarınızın üzerlerini örtüp kapatınız, velev üzerlerine enlemesine bir şey koymanız suretiyle olsun. Yanan kandillerinizi de söndürünüz!" (Buhârî, Eşribe, Bab 21, Hadis no: 47, 48)

İlave bilgi için tıklayınız:

Peygamberimiz'in yemek adabı hakkında bilgi verir misiniz?..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun