Kur'an mealini dinlemenin sevabı olur mu? Abdestsiz Kur'an meali dinleyebilir miyiz?

Tarih: 20.10.2006 - 16:59 | Güncelleme:

Soru Detayı

Kur'an'ı Arapça okurken ya da dinlerken abdest alıp kıbleye yönelmek sunnettir, daha uygundur diyorsunuz. Arapça bilmiyorum, ama Kur'an'ın mealini ne anlatmak istediğini bilmek istiyorum, onu anlamak için Türkçe mealini dinliyorum. Peki ben Kur'an'ın Türkçe mealini okurken ya da elimdeki Türkçe meal MP3 lerini dinlerken de abdest almam şart mıdır? Ne yapmam gerek ? Bu yaptığım davranış dogru mudur?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kur'an meali okumanın da elbette sevabı vardır. Ancak Kur'an'ı aslından okumanın sevabı ayrıdır, mealinin sevabı ayrıdır.

Allah yolunda yapılan en küçük bir iş ve amel bile neticesiz kalmaz. Hele Kur’an okumak gibi kainatın en büyük bir hadisesi hiç sevapsız kalmayacaktır. Kur’an'ın yüzüne bakmak bile sevap olursa, Kur’an’ın anlamını veren bir kitabı okumanın elbette sevabı vardır.

Fakat Kur’an’ı aslından okumak ile mealinden okumak arasında fark vardır. Esas olan Kur’an okumayı aslından öğrenmek ve manasını anlamak için de mealden okumaktır. Ancak hiç bir Kur’an meali aslının yerini tutmayacağından, namazda Kur’an yerine okunmaz. Namazımızda mutlaka Kur’an-ı Kerim'i aslından okumalıyız. Allah kelamı olan Arapça olandır. Bunun yeri ve sevabı ayrıdır. Her harfine kat kat sevap verilir.

Kur'an-ı Kerime abdestsiz dokunmak caiz değildir. Ancak dokunmamak şartıyla abdestsiz bakarak okunabildiği gibi ezbere veya MP3 de dinlenebilir. Ayrıca Kur'an-ı Kerim mealine abdestsiz dokunulabilir, okunabilir ve MP3'te dinlenebilir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Kur'an-ı Kerim meailini abdestsiz elimize alıp okuyabilir miyiz? Kur'an-ı Kerime saygı nasıl olmaldır?..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun