Namazda neden Kâbe'ye, yani Mescid-i Haram'a dönülüyor?

Tarih: 21.10.2006 - 23:37 | Güncelleme:

Soru Detayı

Cahiliye devrinden taştan putlara tapıyorlardı kafirler. Kâbe de taştan yapılmış. Aklım almıyor, neden Cenab-ı Mevla o zaman taştan yapılmış bir binaya yönümüzü dönmemizi istedi? Hacda neden bu taş bian etrafında tavaf yapılıyor? Allah'ın hikmetinden sual olmaz ama, biliyorsanız bu soruyu açıklar mısınız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Müslümanlar Allah emrettiği için Kâbe'ye yönelerek namazlarını kılmaktadır. Amaç Kâbe'ye tapmak değil, Allah'ın emrini yerine getirmektir. Mesela İslamiyet'in ilk yıllarında Mescid-i Aksa'ya yönelerek namaz kılınıyordu. Daha sonra Rabbimiz Kâbe'ye yönelmemizi emredince, Müslümanlar bu emre itaat edip Kâbe'ye yönelmişlerdir.

Kâbe sadece oradaki taş binadan ibaret değildir. Kâbe, yer altından gökyüzene kadar uzanan nurani bir direk gibidir. Puta tapanların niyeti tapınmaktır. Kâbe'ye yönelenlerin niyeti taşa tapınmak değil, tapındıkları Allah'ın emrine uymak ve emredilen yöne yönelmektir.

Kâbe'ye yönelmenin hikmeti, Müslümanların namaz kılarken hepsinin bir yöne doğru yönelmesini sağlamaktır. Düşünün mescide gittiğinizde herkes bir ayrı bir yöne yönelmiş; bir birlikten söz edilemez. Ancak hepsi bir yöne yönelince ve bu namaz da cemaatle kılınan namaz olunca, birlik ve bütünlüğün namazdaki güzelliğini anlamış oluruz.

İlave bilgi için tıklayınız:

- KÂBE...

- Kâbe’nin, dünyanın merkezi olduğu iddiasına ne dersiniz?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun