Neden peygamberlerin ve ilahi kitapların gönderilmesi bitti?

Tarih: 27.10.2006 - 18:34 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Peygamberimizin son peygamber olması... 
- Şimdiye kadar yaklaşık 180.000 peygamber göndereildi ve son olarak da peygamberimiz gönderildi ve Yüce Rabbimiz bundan sonra yeni peygamber göndermeyecek, peki neden peygamberlerin gönderilmesi bitti?
(Aslında bu bana sorulan bir soruydu, bu sorulduğu anda cevaplayamadım, fakat size yazarken aklıma geldi, cevap: "Din (İslam) tamamlandı" mı?)

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hz. Muhammed (asm) son semavi din olan ve hükmü kıyamete kadar geçerli olacak, dini ve daveti umumi ve tüm beşereyiti kapsayan İslam dinini getirdiği ve bundan sonrada herhangi bir din ve şeriat gelmeyeceği için, o da peygamberlerin sonuncusu olmuştur. Ondan sonra resul ve nebi gelmeyecektir. Malûmdur ki, bu alem de her şeyin bir başlangıcı ve bir de nihayeti olduğu gibi, Hz. Âdem (as) ile başlayan peygamberlik müessesesi de Hâtemü’l-Enbiyâ (asm) ile son bulmuştur.

Cenâb-ı Hak, peygamberlerin en ekmeli olan o zât'ın eline semavi kitapların en mükemmeli olan Kur'ân-ı Azimüşşân'ı vermiş ve nübüvvet müessesesini o Hâtemü’l-Enbiyâ (asm) ile tekmil etmiştir. Artık, kıyamete kadar bir peygamber gelmeyecektir.

Hz. Muhammed’in (asm) âtemü’l-enbiya olduğu Ahzap suresinde şu şekilde ifade buyurulmaktadır:

“Muhammed sizin ricalinizden hiçbirinin babası değil ve lâkin Allah’ın resulü ve peygamberlerin sonuncusudur. Allah âlimdir. (her şeyi bilendir.) (Ahzab, 33/40)

Hz. Muhammed (asm)'in peygamberliği ile insanlık din açısından, ilerlemenin son noktasına erişmiştir. Ondan sonra başka peygamber beklememeli, Muhammedî nur'u izlemelidir. Allah her şeyi çok iyi biliyor. Her şeyi bilip duyuyor. Onun için bu hükümleri emrediyor.(Elmalılı Hamdi Yazır, Hak Dini Kur'an Dili Tefsiri)

İlave bilgi için tıklayınız:

Kur’an-ı Kerim'de, Peygamberimize neden “resullerin sonuncusu” yerine “nebilerin sonuncusu” denilmiştir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun