Mehmet Akif'in "Çanakkale" adlı şiirindeki "Bedrin arslanları ancak bu kadar şanlı idi." ifadesi, sahabelerin makamı ile bağdaşır mı?

Tarih: 28.10.2006 - 18:20 | Güncelleme:

Soru Detayı
Hadisler ışığında biliyoruz ki sahabeler ve özellikle Bedir Ashabı tüm Müslümanlardan üstündür. Milli Şaiirimiz Akif'in "Çanakkale" şiirindeki "Bedrin aslanları ancak, bu kadar şanlı idi." dizesi buna tezat düşüyor. Bunu nasıl değerlendirmek gerekir?..
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bir ifadeyi değerlendirirken, içerisinde bulunulan şartları beraber değerlendirmek gerekir. Yani kim söylemiş, kime söylemiş ne zaman söylemiş, ne makamda söylemiştir?..

Mehmed Akif bu sözü, İslam'ın kaderini tayin eden Bedir savaşının bir muadili olarak Çanakkale savaşını görüp, Bedir savaşındaki sahabeyi yücelten sır, bu askerleri de yüceltmek yolunu irade etmiştir. Çünkü, Çanakkale geçilseydi, İslam'ın sebepler noktasında sönmesi söz konusu olabilirdi. İşte bu ifadeyi gözü yaşlı İstiklal şairimiz, her şeyini feda eden askerlerimizin şevkini artırmak için, o karanlık savaş dönemlerinde söylemiştir.

Şu andaki hissiyatımızla o hadiseyi ve içerisindekileri tartmamız mümkün değil.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

soracam

... Bedr'in aslanları ancak, bu kadar şanlı idi.

görüldüğü üzere virgül (,) ancak kelimesinden sonradır. yani; -ancak bu kadar, bedrin aslanları bundan fazla şanlı değil idi- manası değil, -ancak ve sadece bedrin aslanları çanakkale şehitleri kadar şanlı olabilir, başkası olamaz- manasıyla akif bedr aslanlarına değinmiş, övgü ve yüceltme ile anmıştır.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun