Hacca gidenlerin bayram namazı kılması ve haccı kıran hakkında bilgi verir misiniz?

Tarih: 04.11.2006 - 16:44 | Güncelleme:

Soru Detayı
1.Haccda Kurban Bayramı namazından hiç bahsedilmiyor; Müzdelife vakfesinden Mina'ya geçilip, Akabe cemresi, traş olup ihramdan çıkma... var. Bayram namazı kılınmıyor mu? 2.Türkiye'den gidip önce umre sonra hacc için ihrama girip temettü haccı yapılıyor. Umreden sonra hacc için ihrama girmeden bir gün önce (Terviyeden önce) umre ve hacc için niyet edip, bir ihramla ikisini de yapsa (kıran haccına niyet ederek) kıran haccı olur mu?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

1. Kime cuma namazı farz ise; o kimseye bayram namazı kılmak vaciptir. Bu hüküm Hanefi mezhebine göredir. Diğer mezheplerde ise sünnettir. Bayram namazları hicretin birinci yılında meşru kılınmıştır.

Hacca giden Müslümanlar seferilik, hac ibadetlerinin bayram namazı zamanına denk gelmesi ve şartların ağırlığı gibi durumlardan dolayı Kurban Bayramı namazını kılamamaktadırlar. Eğer bayram namazı kılınan bir yere rastgelirlerse onlarla beraber kılabilirler. Ancak kılamayanlar sorumlu olmazlar.

2. Kıran haccı, hac aylarından önce veya hac ayları içinde, mikattan evvel veya mikatta umre ile farz haccı bir ihramda toplayıp, bir niyetle umre yapıldıktan sonra usulü üzere yerine getirilen hacdır. Bu şekilde hac yapılması "temettü hac" yapılmasından daha faziletlidir. Bu haccı yapana da "Karin" denir. Buna ugun olarak yapılan hacca "Haccı kıran" denilir.

İlave bilgi için tıklayınız:

HACC-I KIRAN

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun