Zekat için altının nisab miktarı kaç ayar altına göre hesaplanır?

Tarih: 08.11.2006 - 16:14 | Güncelleme:

Soru Detayı
Nisab miktarı altın olarak (80.18gram) ifade ediliyor. Altının gram fiyatı ise kaç ayar olduğuna bağlı olarak değişiyor. Sekiz ayar altın 9 TL / gram iken, yirmi dört ayar altın 90 TL/gram. Nisab miktarını hangisine göre hesaplayacağım? Bugün için nisab miktarı kaç liradır?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Altın'ın nisabı, piyasa şartlarındaki yagın olan yirmi dört ayar altına göre hesaplanır. Düşük ayarlı altınlar yirmi dört ayara ulşıncaya kadar toplanır. Bu miktar da 80 gr 'a ulaşınca, bu altından zekat verilir. Yani altının nisab miktarını hesaplamada ölçü, yirmi dört ayar altına göredir.

Türkiye'de iç piyasaya sürülen mücevherler yirmi iki, on sekiz ve on dört ayarlık altın alaşımlarından yapılır.

Ayar, bir gram alaşımda bulunan altın miktarıyla belirlenir. Yirmi dört ayar altın; arı ya da saf altındır ve 1000 milyemdir (miligramdır). Yirmi iki ayarda gram başına 916 milyem (mg), on sekiz ayarda 750 milyem, on dört ayarda 583 milyem altın bulunur. Özellikle dış satım amacıyla kullanılan yirmi bir ayarda ise, 875 milyem altın bulunur.

On sekiz ayarlık altın alaşımları gümüş ve bakır miktarlarına göre ayrımlı renkler alır: % 25 gümüş yeşil altını, % 12.5 gümüş ve % 12.5 bakır sarı altını, % 6 gümüş ve % 19 bakır pembe altını, % 25 bakır kırmızı altını oluşturur...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun