Taş ve mühür üzerine secde olur mu?

Tarih: 10.11.2006 - 13:09 | Güncelleme:

Soru Detayı

-  Secde sırasında alnının yere değmesi gerekmiyor mu?              
- Bir Şii'nin namaz kılışını gördüm; secdeye inerken başını taşa koyuyordu, bu doğru mudur?
- Namaz kılmanın birçok çeşidi olabilir mi?
- Kâbe'yi izlediğimizde de farklı namaz kılma türleri görüyoruz. Bunu insanlar mı uydurmuş, yoksa Efendimiz (asm) de böyle değişik kılar mıymış; namazda, alnının yere değmesi gerekmiyor mu?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Namazın kıyam, rüku, secde,.. gibi rükünleri, bütün Ehl-i sünnet mezheplerinde aynıdır.

Kerbela'dan getirilen taş üzerine secde etme bazı Şii gruplarda vardır. Bunu Hz. Hüseyin (ra)'in anısına yaparlar. Hz. Peygamber (asm) zamanında böyle bir uygulama yoktur.

Caferi mezhebine göre, secde ancak toprak ve taş cinsinden bir şey üzerine yapılabilir, camilerdeki halı ve kilim üzerine secde yapılamaz. Bu inançtan dolayı camilerde veya evlerde namaz kılarken, secde edecekleri yere bir taş parçası koyarak onun üzerine secde ederler. Ancak, yere değmesi gereken "alın"ın tanımındaki farklılıklar küçük taş parçası üzerine secde edilip edilemeyeceğini gündeme getirmektedir. Bir tanıma göre alın, iki kaşın üzerinden saç bitimine kadar olan yerdir. Bu tanıma itibar edilirse, secde edilecek taşın en az tarifi yapılan alın büyüklüğünde olması gerekir. Bu tanıma göre taş üzerine secde edenlerin namazı olmaz.

Diğer bir tanıma göre ise alın, şakaklar arasında kalan kısımdır ki, buna göre taş küçük de olsa namaz olur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun