Kadın eşinin ailesiyle aynı evi paylaşmaya mecbur mu? Onların (ana-babanın) her türlü ihtiyaçlarını karşılamak şartıyla ayrı eve çıkmak kadının hakkı değil mi?

Tarih: 26.11.2006 - 12:53 | Güncelleme:

Soru Detayı
Altı aylık evliyim. Kocam maddi açıdan ebeveynini bakıyor. Aynı evde oturuyoruz. Onlara çok düşkün. Başka kardeşleride var. Ömrü onlarla geçtiği için, ebeveyni de ona çok düşkün. Ama rahat ve yalnız kalamıyoruz, ebeveylerini ziyaretine gelip kalan kardeşlerden... Eşim bu durumdan memenun,ben değilim. Onların her türlü ihtiyaçlarını karşılamak şartıyla ayrı eve çıkmak istiyorum. Ailesi oğularını kaybedeceğini, eşim de ailesni üzmek istemediğini söylüyor. Ailesini ve eşimi üzmek istemiyorum, ama bu benim hakkım değil mi?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

Gelin, kocasının ana babasıyla aynı yerde kalmaya, onlara bakmaya (hukuken) mecbur değildir. Ama (diyaneten) hizmet etmesi tavsiye edilir.

Gelin, ayrı ev isteyebilir. Beyinin gücü yetmiyorsa aynı evde ayrı yaşayacağı oda bile isteyebilir. Bu odanın müstakil ev gibi özelliği de olacaktır...

Gelin, beyinin babasına, anasına hizmete etmeye, arzularına uymaya mecbur değildir. Ancak uyum göstermesi, anlayışlı davranması elbette idealdir. Bu da zorla olmaz.

Ancak beyinin mutluluk ve huzuru hanımın da mutluluk ve huzuru olacağından, bir hanımefendi mümkün olduğu kadarıyla beyinin ana babasına hizmette kusur etmemeye gayret gösterir, böylece ailenin mutluluğunu, huzurunu sağlamaya katkıda bulunmuş olur.

Çünkü hiçbir evlad ana babasını ihmal etmez, muhtaç oldukları zaman onların hizmetine koşmaktan geri durmaz. Mutlaka ana babasına hizmet edecek, onların mutluluğuyla mutlu, mutsuzluğuyla da mutsuz olacaktır.

Hanımın hukuki hakkını kullanıp da kayınvalide ve kayınpederine hizmetten uzak kalması, beyinin mutsuzluğuna sebep olup sevgi azalmasına vesile teşkil edecektir. Bir hanım da, bunu istemez elbette.

Kaldı ki bugünün gelinleri yarınların da kayınvalideleridirler. Onlar bugün kayın validelerini ihmal edince, yarın kendilerinin de ihmal edilmeye müstehak olacakları aşikardır. Öyle ise hukuken olmasa da diyaneten istenen bu hizmet işlerini, gelinler ihmal etmemeli, bir gün kendilerinin de aynı şekilde hizmete, hürmete muhtaç hale geleceklerini unutmamalılar.

Ayrıca bu gibi iyilikler karşılıklıdır. Bugün kendisi beyinin ana babasına hizmet eder, yarın da beyi kendisinin ana babasına hizmet eder. Hiç belli olmaz; kim kime ne zaman ne şekilde muhtaç hale gelecektir. Asıl vefa ve sadakat da böyle günlerde belli olur zaten.

Kaldı ki bu hizmetler de yabancıya değil; ana baba makamına kaim olan kayınvalide ile kayınbabaya yapılmaktadır. Öz ana baba olmasa da ana baba yerine geçenlerdir bunlar...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun