Asli vatanı Bursa, ikamet vatanı Konya, sükna vatanı İstanbul olan kişinin seferilik durumunu açıklar mısınız?

Tarih: 07.12.2006 - 18:19 | Güncelleme:

Soru Detayı
Ben Konya'da öğrenciyim, bayram ya da daha değişik sebeplerden dolayı memleketime (anne babamın yanına, yani Bursa'ya) gidiyorum. Bazen de "hazır gelmişken ablamı da göreyim" deyip Busa'dan İstanbul'a geçiyorum... Bu ziyaretlerim üç-beş gün civarında oluyor... Şimdi ben memleketimde mi ablamın evinde mi yoksa konyada mı seferiyim?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

İnsan doğup yerleştiği veya karısının yerleştiği yere varınca seferî olmaz. Sadece gideceği bu yer seferi olacak kadar uzak ise, yolculuk sırasında seferî olur, fakat oraya varınca seferîliği kalkar.

Memeleketiniz ve asli vatanınız olan Bursa'ya ulaştığınız andan itibaren seferliğiniz sona erer.

On beş günden az kalınacak yer olan vatan-ı süknanın bir önemi yoktur. Kişi orada seferî sayılır. Bu vatan, diğer vatan çeşitlerini değiştirmez. Kişi on beş günden kısa süren ve seferi olacak kadar uzağa yaptığı tüm yolculuklarında, şehrin yerleşim alanları dışına çıktığı andan itibaren ve gittiği yerde seferî sayılır. Bu durum geri dönünceye kadar devam eder.

Buna göre sükna vatanınız olan İstanbul'da kaldığınız üç-beş günlük süre içinde seferi olursunuz.

Bir kimsenin doğup büyüdüğü, evlenip içinde sürekli yerleşmeye karar verdiği bir yer niteliğinde olmaksızın, yalnız içinde on beş günden fazla kalmak üzere yerleştiği yere de "ikâmet vatanı (vatan-ı ikâmet)" denir. Askerlik, öğrencilik, işçilik veya memurluk gibi hizmetler sebebiyle sürekli bir şekilde yerleşilmeyen beldeler, on beş günden fazla kalmaya niyet edilmesi yüzünden "ikâmet vatanı" niteliğindedir.

Buna göre İkamet vatanınız olan Konya'da öğrencilik için on beş günden fazla kalmaya niyetlendiğinizde, orada mukim olursunuz. Seferilik hükümleri uygulanmaz. Namazınızı tam kılarsınız.

İlave bilgi için tıklayınız:

VATAN-İ ASLİ NE DEMEKTİR VE HÜKMÜ NEDİR?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun