Dışarda giyilen ayakkabının üstüne mesh edilerek, bu ayakkabıyla namaz kılınır mı?

Tarih: 10.12.2006 - 15:29 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Ayakkabı üzerine mesh:

Mestin şartlarına uygun olan bir ayakkabıya mesh etmek caizidir. Ayakkabı çıkarıldağında bunun için geçerli olan mesh bozulur. Bundan sonra abdest alıp mest üzerine mesh edilebilir.

Mestler üzerine giyilmiş çizme veya çizmeye benzeyen ayakkabılara, mestler giyildikten ve mestler üzerine mesh yapılmadan ve abdest bozulmamış halde giyilirse meshetmek caizdir. Eğer abdest bozulduktan sonra çizmeler giyilmiş ise çizmelere meshedilemez.

Eldivenlere, peçeye, fes, şapka, sarık üzerine mesh yapılamaz (es-Serahsî, el-Mebsût, Kahire 1324, I/101-103; el-Kâsânî, Bedâyius-Sanâyi, Kahire 1327/1910, I/10-11; Molla Hüsrev, Dürerü'l-Hukkâm, İstanbul 1979, I/36; el-Fetâvâ'l-Hindiyye, I/32).

Ayakkabı ile namaz:

Ayakkabı temiz olursa, onunla namaz kılmak caizdir. Ve bilfiil bugün Türkiye'nin her tarafında cenaze namazı ayakkabıyla kılınıyor. Çünkü cenaze namazıyla diğer namazlar arasında fark yoktur. Ebû Mesleme şöyle diyor:

Enes bin Malik'e (ra), "Peygamber (asm) ayakkabıyla namaz kılar mıydı?" diye sordum.

Enes: "Evet." dedi. (Buhari, Salât, 24; Tirmizi, Salât, 181)

Ancak ayakkabı temiz olmazsa; ne vakit namazı, ne de cenaze namazı onunla kılınmaz. Ayyakabı temiz bile olsa, bununla cami ve mescit gibi ibadethanelere girmek uygun değildir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun