Kur'an'da geçen Hz. İbrahim'in "Rabbic'alni mukimessalati,.." duasının anlamınız yazar mısınız? "Celal" ne demektir?..

Tarih: 12.12.2006 - 11:12 | Güncelleme:

Soru Detayı
1. "Rabbicalni mukimesslati ve min zürriyeti rabena ve tekabbel dua" duasının meali nedir? 2. "Celal" ne demektir? 3. "Allahümme entesselamı ve mil kesselam tebarek teyzel celali vel ikram" duasının meali nedir? "Lailahe illallahü vahtehüla şerikeleh, lehül mülkü velehül hamdü ve hüve ala külli şeyin kadir. Ve ma erselnake illa rahmetellil alemin" duasının meali nedir? Ezan okumadan ve kamet okumadan kaza namazı kılınsa o kaza namazı geçerli olur mu?
Cevap

Değerli kardeşimiz,

1. Hz.İbrahim’in bir duası:

“Rabbic’alni mukimessalati ve min zürriyeti. Rabbena ve tekabbel dua. Rabbenağfirli veli valideyye velil muminine yevme yekumul hisab.”

Meali:

(Rabbim beni namazı dosdoğru,mükemmel şekilde kılan bir insan yap. Zürriyetimden de böyle insanlar yarat. Ey Rabbimiz dualarımızı kabul et. Rabbimiz, kıyametin kopacağı günde, beni ana ve babamı ve müminleri bağışla.)

2. CELAL: Büyüklük, ululuk azamet sahibi Allah.

3. Allah'ım! Sen selamsın. Bütün noksanlardan berisin, uzaksın. Dünya ve ahiret selameti senin inayet ve yardımınla olur. Sen mukaddessin, tazime gerçekten layık olansın. Ey celal ve ikram sahibi olan yüce mabudum.

4. Allah Teala'dan başka ilah yoktur, tek ilah sadece odur, ortağı da yoktur. Bütün mülk ona aittir. Bütün hamdü senalar onadır. Her şeye kadirdir.

5. Biz seni bütün âlemlere sırf bir rahmet vesilesi olman için gönderdik.

6. Ezan ve kamet okumak sünnettir. Bu bakımdan ezan ve kamet okunmadan da kılınan kaza namazı geçerlidir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 200.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun