Ramazan ayında lokantaların iftardan önce bütün gün açık durması ve oruç tutmayanlar için hizmet vermesi caiz midir?

Tarih: 19.10.2006 - 01:18 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Ramazan-ı Şerif Müslümanların en mukaddes ayıdır. Bu ay, her mü`minin hürmet etmesi icab eden bir aydır. Hatta bir kimse yolculuk veya kadın aybaşı gibi bir halde olsa bile, halkın gözü önünde yemek yememesi gerekir. Ramazan-ı Şerifte lokanta açıldığı takdirde yolcu, aybaşı ve lohusa halinde olan kimseler yiyebilecekleri gibi, mazereti olmayan kimselerin de yemek yeme ihtimali vardır. Bu açıdan dikkatli olmak gerekir.

Ancak çocuklara, yolculara ve oruç tutması farz olmayan Müslümanlar ile, gayri müslimlere yemek satmak veya iftar yemeğini hazırlamak için, lokanta açıp çalıştırmanın bir sakıncası yoktur. Bu nedenle lokanta ve pastane gibi yerlerin Ramazan ayı içinde hanımlar, yolcular ve hastalar gibi mazeretli kimseler ve gayri müslimlerle alışverişi caizdir. Fakat oruç tutması gerektiği halde kasden oruç yediği bilinen kişiye satış yapmak caiz değildir. Çünkü günaha yardımcı olmak da günahtır.

Terminallerde veya çarşının ortasında lokanta, pastane işletmekte olan bir şahıs, gelen müşteri, misafir ya da oruç tutması farz olmayan birisi ise veya gayri müslim olduğunu biliyor ise, o zaman satış yapabilir. Oruç tutması gereken birisi ise satış yapamaz.

(bk. Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun