Ramazan ayında, iftarda ve sahurda çok yemenin de hesabı sorulacak mı?

Tarih: 06.07.2012 - 08:33 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ramazan aylarında sahurda ve iftarda yemeği çok kaçırdığımız zamanlar oluyor. Peki bunların hesabını Allah bize soracak mı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Yemeklerin yeme biçimi sadece Ramazan'a özel değildir. Bu konuda en büyük ölçü şu ayet-i celiledir:

“Yiyiniz, içiniz fakat israf etmeyiniz.” (A'râf, 7/31)

Yemenin ve içmenin ölçüsü şahsa göre değişebilir. Kimi fazla yer, kimi az yer. Herkes aynı eşit lokmalarla doymaz. Önemli olan herkesin kendi yemek kapasitesine göre, acıkmadan yememesi ve tam doymadan da sofradan kalkmasıdır.

Mideyi üçe ayırmak sünnettir. Üçte birini yemeğe, üçte birini suya, üçte birini de (ciğerler rahat nefes alsın diye) teneffüs etmeye ayırmak gerekir. Bu en son limittir. Asıl olan az yemektir.

Nitekim Peygamber Efendimiz (asm) konuyla ilgili olarak şöyle buyurmuştur:

“İnsan oğlu, midesinden daha kötü bir kap doldurmamıştır. Aslında, insanın hayatını devam ettirecek kadar birkaç lokmayı yemesi kâfidir. Bunu yapamıyorsa, hiç olmazsa, midesinin üçte birini yemeye, üçte birini suya ayırsın, üçte birini de nefes almasına imkân verecek şekilde ayarlasın.” (Tirmizi, Zühd 47; İbn Mâce, Etime 50)

İbn Sina’da şöyle demiştir: “Tıp ilmini iki satırda topluyorum. Sözün güzelliği kısalığındadır. Yediğin vakit az ye. Yedikten sonra dört beş saat kadar daha yeme. Şifa hazımdadır.” Yani, kolayca hazmedeceğin miktarı ye. Nefse ve mideye en ağır ve en yorucu hal, yemek üstüne yemektir. Yani, çeşitli yemekleri bir arada israf etmek veya fazla ara vermeden üst üste yemektir. (bk. Nursi, Lem'alar, On Dokuzuncu Lem'a)

Özellikle, beden olarak fazla hareket etmeyen, elle yapılan işlerle fazla meşgul olmayanların daha az yemeleri gerekir ki, gelir-gider dengesi bozulmasın. Bugünkü insanların birçoğunun kilodan, mide rahatsızlığından, çok uykudan şikayetçi olmasının altında yatan sebeplerin başında, bu dengeyi korumaması gelmektedir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Az yeme ve içmenin faydaları nedir? Yemek yemede ölçü ne olmalıdır?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun