Hucurat suresi 6. ayetin iniş nedenini açıklar mısınız? Velid B.Ukbe neden fasık olarak nitelendirilmiştir?

Tarih: 31.08.2012 - 01:29 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İlgili ayetin meali şöyledir:

"Ey iman edenler, eğer fasıkın biri size bir haber getirirse, onun içyüzünü araştırın. Yoksa bilmeden bir kavme sataşırsınız da sonra yaptığınıza pişman olursunuz." (Hucurat, 49/6)

Bu âyet-i cedilenin nüzul sebebi şudur: Peygamber (s.a.v.) Velid bin Ukbe'yi Beni Mustalik kabilesine zekât memuru olarak gönderir. Kabilenin ileri gelenleri Resulüllah (asm)'ın elçisine hürmet ve tazimde bulunmak için topluca karşılamak isterler. Velid, onların toplu halde kendisine doğru geldiğini görünce "Bunlar beni öldürmeye geliyorlar." diyerek kaçar. Çünkü Velid'le onlar arasında cahiliye döneminde bir düşmanlık vardı. Velid, Beni Mustalik kabilesinin niyetini anlamadan o düşmanlığı bahane ederek kaçmıştır. Dönünce Allah Resulü durumu sorar o da
"Ey Allah'ın Resulü, onlar beni zekâttan men ettiler ve hepsi silahlanıp beni öldürmek istediler, ben de aralarından kaçtım."
der. Bu acı haberi duyan Peygamberimiz (asm) onlann üzerine bir ordu göndermeyi düşünür. Onlar bu haberi alınca kabilenin ileri gelenlerinden bir heyet derhal durumu bildirmek için Peygamberimize gelir ve "Ey Allah'ın Resulü, biz senin memurunu zekâttan men etmedik. Onun geldiğini öğrenince hürmet ve tazim etmek için toplanıp yanına gidiyorduk, bizi görünce hemen kaçtı, biz niçin kaçtığını anlamadık." derler ve gerçeği ortaya koyarlar.
 
Velid'in yanlış beyanda bulunması Allah Resulünü üzer. Bunun üzerine Allah Teâlâ bu âyeti inzal ederek şöyle buyurur:
"Ey iman edenler, eğer fasıkın biri size bir haber getirirse onun içyüzünü araştırın. Yoksa bilmeden bir kavme sataşırsınız da sonra yaptığınıza pişman olursunuz."(Taberi, İlgili ayetin tefsiri)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

anchovy1987

Peygamber efendimiz(s.a.v) zekat vermediler diyemi yoksa elçiye saldırıldı diyemi ordu hazırlattı. Eğer zekat memuruna gereken verilmedi diye ordu hazırlattıysa bu dinde zorlama olduğu anlamına gelmezmi? Eğer elçiye saldırıldı diye ordu hazırlattıysa neden efendimiz(s.a.v) gibi bir insan hoş görülü davranmayıp hemen ordu hazırlattı?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editör (hasanfidan)

ŞAyet elçiyi öldürme gerçekten olmuş olsaydı bu İslam devletine karşı bir başkaldırı olurdu. Buna göz yummak İslam devletinin otoritesini sarsacaktır. Dolayısıyla böyle bir isyana göz yumulması düşünülemez.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun