Cin suresi 8. ayete göre, cinler melekleri görüyor mu?

Tarih: 19.09.2012 - 12:04 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İlgili ayetin meali:

“Biz göğe çıkmak istedik: Bir de ne görelim, orası sert ve kuvvetli bekçiler, şihablar, alevler, (roket gibi mermiler)le dolu!” (Cin, 72/8)

Ayetin zahirine göre, cinler melekleri görmüşlerdir.

Konuyla ilgili bir başka ayet meali de şöyledir:

"Şeytan, onlara amellerini güzel gösterdiği zaman, 'Bugün insanlardan size galip gelecek yoktur, ben de size yardımcıyım.' demişti. Fakat iki tarafın karşı karşıya geldiği görününce arkasını dönüp kaçtı ve şöyle dedi: 'Ben sizden kesinlikle uzağım. Ben sizin göremeyeceğiniz şeyler görüyorum ve ben Allah'dan korkarım. Ayrıca Allah'ın azabı çok çetindir.'" (Enfal, 8/48)

Bu ayette geçen “Ben sizin göremeyeceğiniz şeyler görüyorum.” ifadesini açıklayan bir rivayete göre, şeytanın gördüklerinden biri de meleklerdir:

"Şeytan, arafe günü kendisini küçük, hakir, kovulmuş ve öfkeli gördüğü kadar hiçbir gün görmüş değildir. Bunun sebebi ise, ilahi rahmetin sağanak sağanak inişini, Allah'ın da büyük günahları bağışlamasını görmesinden başkası değildir. Bundan tek istisna Bedir günü gördükleridir.”

“Ey Allah'ın Rasulü, Bedir günü ne gördü ki?” denilince, şöyle buyurdu:

"O, Cebraili, melekleri savaş için düzene koyarken gördü." (Muvatta, Hac, 245; Razi, Mefatih; Kurtubi, Ahkamu'l-Kur'an ilgili ayetin tefsiri; Hadis mürseldir.)

Bedir'de şeytan, insan suretinde Mekke'li müşriklerle harbe katılmış, onları harbe teşvik etmişti. Ancak iki taraf harb için yerlerini alınca, şeytan meleklerin, ilâhî ve ruhânî kuvvetlerin müminlerin safında ve imdadında olduğunu görünce, gerisin geri kaçıp gitmiş ve "ben sizden beriyim, uzağım" demiştir. (bk. Elmalılı, Hak Dini, ilgili ayetin tefsiri)

Buna göre, cinlerin melekleri -en azından bir ksımını- gördükleri söylenebilir. Çünkü şeytan da cinlerdendir.

Burada, cinler melekleri gördükleri halde nasıl olur da onlardan bir kısmı yine de kâfir olarak kalabilirler, şeklinde bir soru akla gelebilir.

Peygamber Efendimiz (asm)'in onlarca mucizesini gördüğü halde, ona ve getirdiklerine inanmayanlar olmuştur. Demek ki, mucizeyi görmek tek başına yeterli olmuyor; kendi iradesiyle kabul edip tasdik etmesi de gerekiyor. Melekleri gören cinler de böyle düşünülebilir.

Diğer taraftan, cinler -bir nevi DEİSTLER gibi- peygamberlik kurumunu ve Hz. Peygamber (asm)'in nübüvvetini inkâr etmiş olabilirler.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun