Yevm'ün-nedameh / Kıyamet gününde herkesin (kafir, Müslüman, münafık, günahkar) pişman olacağı söyleniyor. Bununla ilgili bir hadis-i şerif var mı?

Tarih: 16.10.2012 - 10:28 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

"Yevmu’n-nedame” ile ilgili bir hadis rivayetine rastlayamadık. Ancak bu konuda Hz. Ali (ra)’nin şöyle bir sözü nakledilmektedir:

“Konuşmanın süsü doğruluktur. Allah katından en büyük suç, sürekli yalan söyleyen dilin yalancılığıdır. Nedametin/pişmanlığın en kötüsü kıyamet günü duyulan pişmanlıktır.”(Kenzu’l-Ummal, h. no: 44391).

“Sen o hasret ve pişmanlık gününü, o haklarında ilâhî hükmün yerini bulacağı günü anlatarak uyar onları! Ama onlar gaflet içindeler, hâlâ iman etmiyorlar onlar.” (Meryem, 19/39)

mealindeki ayette de kıyamet gününün pişmanlığının çok dehşetli olacağına işaret edilmiştir.

Ancak bu ayetin ifadesinden de anlaşılacağı üzere, bu hasret, nedamet ve pişmanlık herkes için değil, orada kaybedenler içindir. Yoksa cennetlik olan kimseler ne diye pişmanlık duysun ki!..

“Allah’a kavuşmayı yalan sayanlar, gerçekten en büyük hüsrana uğramışlardır. Nihayet kıyamet saati kendilerini bastırıverince onlar, günah yüklerini sırtlarına yüklenerek: 'Eyvah! Dünyada işlediğimiz kusurlarımızdan dolayı yazıklar olsun bize!' diyecekler. Dikkat edin: Ne fena yükler götürüyorlar!” (En'am, 6/31)

mealindeki ayette, kimlerin pişmanlık duyacağı açıkça belirtilmiştir. Tabii ki, kâfirlerin yanında -affa uğramamış- günah yükü ağır müminler de pişman olacaklardır...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun