Yeni doğan çocuğun ağzına tükürmek gerektiği doğru mudur?

Tarih: 22.10.2012 - 17:33 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Yeni doğan çocuğun ağzına büyük bir zat tükürmesi diye bir şey var mıdır?

- Bazı yerlerde diyorlar ki "Peygamberimiz (asm) böyle yapmıştır." Bu ne kadar doğru ve hikmeti nedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bahsettiğiniz ve Peygamberimiz (asm)'in uyguladığı, şeye tahnik denilir. Bu uygulama, yeni doğan bebeğin henüz ana sütünü tatmadan önce hurma, bal gibi tatlı bir besinin ağızda ezilerek, bununla bebeğin damağının oğulması işlemidir. (Müslim, Tahâret, 101)

Resulullah (asm) Efendimize yeni doğmuş çocuklar getirilirdi. O da onlara bereketli olması için dua edip ağzında yumuşattığı hurmayla çocukların damağını ovardı/tahnik yapardı. (Buhâri, Deavât 3; İbn Mâce, Taharet 77, 523)

Demek ki sünnet olan tahnik yapmaktır.

Ayrıca bir rivayette Hz. Peygamber (asm)'in, torunu Hz. Hasan doğduktan sonra ağzını mübarek tükürüğü ile açtığı ifade edilmiştir. (bk. Mecmau’z-Zevaid, h. no: 15028)  

Ancak bunu bir sünnet telakki etmek doğru değildir. Çünkü bu Resulullah (asm)’a mahsus bir bereket olabilir. Rastgele insanların böyle bir şeye tevessül etmeleri isabetli değildir, çocuk -o kişide varsa bir hastalık yüzünden- hasta da olabilir.

Bununla beraber, manevi şahsiyetinin bereketine inandığımız bir kimseden böyle bir istekte bulunmakta bir sakınca da olmaz. Yeter ki bu iş, bir sünnet gibi, mutlaka olması gereken bir iş olarak görülmüş olmasın...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun