Allah her şeyi bildiği halde, neden "Ey Meryem oğlu İsa! Sen mi insanlara, 'Allah’ı bırakarak beni ve anamı iki ilâh edinin.' dedin." anlamında bir soru soruyor?

Tarih: 09.12.2012 - 15:27 | Güncelleme:

Soru Detayı

"Allah, kıyamet günü şöyle diyecek: 'Ey Meryem oğlu İsa! Sen mi insanlara, "Allah’ı bırakarak beni ve anamı iki ilâh edinin." dedin?' İsa da şöyle diyecek: 'Seni bütün eksikliklerden uzak tutarım. Hakkım olmayan bir şeyi söylemem, benim için söz konusu olamaz. Eğer ben onu söylemiş olsaydım, elbette sen bunu bilirdin. Sen benim içimde olanı bilirsin, ama ben sende olanı bilemem. Şüphesiz ki yalnızca sen gaybları hakkıyla bilensin.' ” (Maide, 5/116)
- Allah bu sorunun cevabını ve Hz. İsa'nın böyle bir şey yapmadığını bildiği halde, neden o soruyu soruyor?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Elbette her şeyi bilen Allah Hz. İsa (as)’nın durumunu da bilir. Bildiği halde, kıyamet günü Hz. İsa’ya “Ey Meryem oğlu İsa! Sen mi insanlara, Allah’ı bırakarak beni ve anamı iki ilâh edinin, dedin?' “ sorusunu sormasının bir hikmeti, insanların, özellikle de ona ve annesine uluhiyet isnat eden Hristiyanların yalanlarını, mahşer meydanındaki bütün insanlara bildirmek ve bizzat Hz. İsa (as) tarafından onların yalancılığını ilan edip ortaya koymak ve böylece onlara vereceği azabın hak ve adaletin ta kendisi olduğunu göstermektir.

- Ayrıca bu soruyu “inkâr-ı istifhamî” olarak değerlendirmek gerekir. (Razi, ilgili ayetin tefsiri)

Buna göre, Allah bu soruyla gerçekten Hz. İsa (as)’nın böyle bir şey deyip demediğini -haşa- öğrenmek için değil, Hz. İsa’nın böyle bir şeyi söylemediğini pekiştirmek adına, bizzat kendi ağzından duyurmasını istemiştir.

Çünkü Allah Hz. İsa (as)'nın, "beni ve annemi ilah edinin", ifadesini kullanmadığını bilmektedir. Öyleyse Allah bu soruyu Hz. İsa’ya, bu iddiada bulunanları kınaması ve iddia ettikleri şeyi yalanlaması için sormuştur. (bk. Beydavi, ilgili ayetin tefsiri)

- Bu gibi sorular başka ayetlerde ve hadis kaynaklarında da vardır. Örneğin Enam suresinin 130. ayeti verebiliriz:

“Ey cin ve insanlar topluluğu! İçinizden size âyetlerimi anlatan ve bu gününüzle karşılaşacağınızı bildirerek sizi uyaran peygamberler gelmedi mi? 'Ey Yüce Rabbimiz! Kendi aleyhimize şahidiz.' diyecekler. Dünya hayatı onları aldatmıştı. Böylece kendilerinin kâfir olduklarına, yine kendileri şahitlik ettiler.”

İlave bilgiler için tıklayınız:

Hz. İsa’ya veya bir başka insana “İlâh” demenin hükmü nedir?

Teslise inanan bir Hıristiyan’ın Allah inancı ne derece makbûl ve ne ölçüde geçerlidir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun