Çocuk emziren bir kadın niyet edip başladığı Ramazan orucunu -sahura kalkamadım diye- bozarsa kefaret gerekir mi, yoksa sadece kaza mı gerekir?

Tarih: 22.12.2012 - 15:40 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hamile olan veya çocuk emziren kadınlardan oruç tutmaya sağlığı elvermeyenler, Ramazan ayında oruçlarını tutmayabilirler ve daha sonra oruçlarını kaza edebilirler. Ancak hamile olan veya bebeğini emziren bir kadın, oruç tutmak için niyetlenmiş ise başladığı orucunu tamamlaması gerekir. Zira sahura kalkmak sünnet olmakla birlikte, oruç tutmak için şart değildir.

Bu itibarla, bahse konu olan kadın, eğer oruç tutmaya niyet ettikten sonra gün içerisinde hastalık gibi bir durum olmadan orucunu bozmuş ise kefaret gerekir, oruca zaten niyet etmemiş ise bir şey gerekmez. Sadece o gün tutmadığı orucu daha sonra kaza etmesi gerekir. Çünkü kefaret, oruç tutmamanın değil, niyet edilerek başlanmış Ramazan orucunu bozmanın bir cezasıdır.

Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları halinde oruç tutmayabilirler. Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi, onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır (Nesâî, Sıyâm, 51, 62; İbn Mâce, Sıyâm, 12). Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise, hamile ve çocuk emziren anne oruç tutabilir.

Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan bayanlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğinânî, el-Hidâye, I, 127).

İlave bilgi için tıklayınız:

Oruç ile ilgili sık sorulan sorular ve cevapları nelerdir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun