Allah, cennet, cehennem, meleklerin görülmesi nedenİslam dininde yasaktır? Görmediğimiz şeylere neden iman etmekle yükümlüyüz?

Tarih: 30.07.2013 - 01:15 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- İslam'a göre Allah'ı ve ahiret gününü görmek yasak değil, imtihan gereği ve diğer bazı hikmetlerden dolayı bu dünyada mümkün değildir.

- Kur'an-ı Kerim'de müminlerin özellikleri anlatılırken gayb'a iman etmeleri temel vasfı olarak görülmektedir.

“Onlar -o muttakiler- gayba iman ederler.”(Bakara, 2/3) 

Dolayısıyla mahiyetini bilmediğimiz ancak varlığından haber verilen ahiret alemlerine inanmak bu imtihanın bir parçasıdır. Eğer görülse zaten ister istemez iman edecektir. Güneşi inkar eden hiç bir insan yoktur. Herkes güneşin varlığını gördüğü için güneşle imtihan edilme diye bir şey söz konusu olmaz. Dolayısıyla ahiret alemlerini bu dünyada görecek olsak o zaman bu dünya ve dünyanın imtihan yönü amaçsız kalacaktır. Çünkü, imtihanın en âdil şartı gizli olmasıdır.

Eğer insanlar cennet ve cehennemi her gün görmüş olsalardı, küfre saplanan tek bir kişi bulunmayacağı gibi bilerek hata edenler de olmazdı. O zaman imtihanın en büyük amacı olan elmas ruhlu olanlarla kömür ruhlu olanların beraber olması, tembel olanlarla çalışkan olanların aynı seviyede kalması manasına gelirdi. Bu ise, adalet ve insaf ölçüleriyle bağdaşmayan bir durumdur. 

- Müslüman olarak mahiyetini bilmesek de yalan söylemeleri mümkün olmayan Allahın elçileri ve elçilerine gönderilen kitaplar vasıtasıyla Allah'ın ve ahiret gününün var olduğuna iman ediyoruz. Kaldıki bir şeyin varlığını bilmek için illa da onu görmek gerekmez. Beden gözü görmese de akılla insan bunu anlayabilir. Gelecek zaman bugün görünmez, yarın görünür. Bugünün akla uygun olanı, yarının hissedileni olabilir. Biz delilsiz olan gaybe değil, delili olan makûl (akla uygun) gaybe iman ediyoruz. Delilimiz ise, aklımız, nefsimiz, kalbimiz, âlem ve Allah'ın kitabı'dır.

İlave bilgi için tıklayınız:

Allah'ın varlığının delilleri nelerdir? Allah'ın varlığını nasıl ispatlarız / kanıtlarız?

Cennet ve cehennemin varlığı hakkında somut deliller var mıdır?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun