"Kim peygambere itaat ederse, Allah’a itaat etmiş olur." (Nisa, 4/80) ''Bana itaat edin.'' diyen bir insan kendini Tanrı yerine koymuş olmuyor mu?

Tarih: 06.08.2013 - 00:50 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Allah, peygamberine itaat edilmesini emretmektedir. Zira peygamberler yalnızca Allah'ın emirlerini ilan ederler. Peygamberimiz (asm) nefsinden, hevasından konuşmaz, onun konuşması yalnızca vahiy iledir. Bu sebeple ona itaat emredilmiştir.

İtaat etmek, ibadet etmek manasına gelmez. Bir çocuğun anne-babasına itaat etmesi, bir memurun âmirine itaat etmesi, askeriyede bir astın üstüne itaat etmesi gerekli olan bir husustur ve bunda bir sakınca da yoktur. Nitekim Kur’an’da ulü'l-emre itaat emredilmiştir.

“Ey iman edenler! Allah’a itaat edin. Resulüne ve sizden olan ulü'l-emre de itaat edin. Eğer Allah’a ve âhirete iman ediyorsanız, hakkında ihtilâfa düştüğünüz meseleyi Allah’a ve Resulüne arzediniz. Böyle yapmanız hem daha hayırlı hem de netice bakımından daha güzeldir.” (Nisa, 4/59)

mealindeki ayette bu gerçeğe vurgu yapılmıştır.

Hz. Peygamber (asm) ümmetindeki bütün ulü'l-emirlerin de amiridir. Ulü'l-emirlere itaat edilmesi farz olduğuna göre, Hz. Peygambere (asm) itaat katlanarak farziyetini koruyacaktır.

Ayrıca, Hz. Peygamber (asm), Allah’ın elçisidir. Elçi demek onu gönderenin emirlerini tebliğ eden kimse demektir. Bu sebeple, peygambere itaat etmek gerçekte Allah’a itaat etmek demektir. Nisa suresinin 80. ayetini bu çerçevede değerlendirmek gerekir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Peygamber Efendimiz'in Kur'an'ın açıklayıcısı olduğuna dair ayetler var mıdır?

Kur'an-ı Kerim'in Yeterliliği, Sünnet olmadan Din olur mu, bir Müslüman Hz. Peygambere uymak zorunda mıdır?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun