İkindiden sonra uyuyan çocuklar, düşük zekalı mı olur?

İkindiden sonra uyuyan çocuklar, düşük zekalı mı olur?
Tarih: 31.08.2013 - 05:10 | Güncelleme:

Soru Detayı

 "Çocuklarınızın düşük zekalı olmasını istiyor iseniz, ikindi vaktinden sonra uyutun."

Bu tarz veya buna benzer bir hadis var mıdır?

- Yeni doğmuş bir yaşını geçmiş çocukların uyku ihtiyacı biraz daha fazla, dinimizce onları ne zaman uyutmamız konusunda tavsiyeler var mıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Sorudaki şekliyle değil de şöyle bir hadis rivayeti vardır. Bu rivayete göre, Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurmuştur:

“Kim ikindiden sonra uyur da aklına bir noksanlık arız olursa, ancak kendini kınasın.” (Keşfu’l Hafâ, Aclûnî, II, 284; Müsnedü Ebî Ya’la, VIII, 316)

Ancak bu rivayet meşhur hadis kaynaklarında yer almamaktadır.

Bazı adap ve nasihat kitaplarında da ikindiden sonra uyumanın hoş bir tutum olmadığı ifade edilir. (bk. Muhammed b. Ebû Bekir, Şir’atü’l-İslâm, 502)

İkindiden sonra uyumak İslam literatüründe mekruh görülmüştür.

İkindi namazından sonra güneş tamamen batıncaya kadar geçen zaman dilimi, yine birçok iş kolu için en verimli zaman dilimidir. Bu saatte uyumak rızkı da ömrü de noksanlaştırır. Çünkü insanın günün verimini muhasebe edeceği, ölçüp tartacağı, yarınki gün için yeni plânlar yapacağı, hayat için yeni moral ve motivasyon bulacağı bu zaman diliminde uyumak, insanı bütün bu neticelerden genellikle mahrum bırakır. (bk. Nursi, Lem'alar, s. 269)

Buna göre, çocukların bu vakitte uyumamaları ve bunu alışkanlık haline getirmeleri için gayret etmekte fayda vardır. Ancak elbette bunun da istisnası olacaktır. Başka vakitlerde uyumayan veya uyutulamayan çocuklar bu vakitlerde uyuyabilir.

Bilgi için tıklayınız:

Sabah namazından sonra ve ikindi vakti ile akşam ezanı arası uyumak (feylule, gaylule ve kaylule) sağlık açısından ve dinen sakıncalı mıdır?..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun