Erken evliliğin faydaları nelerdir?

Tarih: 08.01.2014 - 10:43 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Aileler erken evliliğe nasıl teşvik edilmelidir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

"Erken evlilik ne demektir, sınırları nelerdir, yaş sınırı ne olmalıdır?" gibi soruları dikkate alarak konuşmak daha faydalı olacaktır.

Bu günkü şartlarda en erken evliliğin erginlik çağı (akil-baliğ dönemi) sayılan ve resmi kanunlarda da kabul edilen 18 yaşında olması en uygunudur. Bunu tespit ettikten sonra, bu konuda şunları söyleyebiliriz:

- Erken evlilik, her şeyden önce gençlerin iffetlerini koruyan bir husustur. Özellikle bu fitne asrında bu konu çok daha önem arzetmektedir.

- Hz. Peygamber (asm) bu tedbire işaret etmek üzere şöyle buyurmuştur:

 “Allah bir kimseye saliha / uygun bir kadın nasip etmişse, dinin yarısını himaye altına alması konusunda ona yardım etmiştir. Artık o da  dininin geriye kalan yarısı hususunda Allah’tan korksun.” (Hâkim, 2/175; Zehebi de hadisin sahih olduğunu belirtmiştir. bk. Zehebi, a.y)

- Peygamber Efendimiz (asm)'in “Ey gençler topluluğu! İmkan bulduğunuz anda evlenin. Bu imkânı elde edinceye kadar da oruç tutunuz. Çünkü bu da şehvet dürtüleriniz törpülemeye yönelik fayda sağlar.” anlamına gelen çağrısı, erken evlilik için önemli ölçüdür. (Mecmau’z-Zevaid, h. no: 7303, 7395)

- Bugünkü şartlarda okuyan çocukların, okumalarını bitirip bir iş sahibi olmaları gibi asrın gerçeklerini de göz önünde bulundurmak gerekir. Ama yine de ilk fırsatta evliliği gerçekleştirmek, hem iffeti korumak, hem erken yaşta çocuk sahibi olup fazla yaşlanmadan bunların yardımını kazanmak, farklı çevrelerle bu sıhriyet/hısım akrabalığından gelen yeni dostlar edinmek gibi birçok yönden faydalı olduğunda şüphe yoktur.

Erginlikle Allah'ın insanda bir takım fizyolojik, psikolojik değişiklikler yaratması, artık bu işe başlanılabileceğinin işareti olmalıdır. Kişinin özel durumlarını, psikolojik ve biyolojik isteklerini; içinde yaşadığı toplumun karakterini ve çevre şartlarınını da dikkate alarak evlenme yaşını herkesin kendinin tespit etmesi daha uygundur. Ancak ergin olduktan sonra, sayılan durumları da gözeterek evlenmeyi mümkün olduğunca erkene almak, dinen de tıbben de tavsiye edilmiştir. (bk. Sibâî, el-Mer'a, s. 59 vd.)

İlave bilgi için tıklayınız:

Gençler İslam ahlakına göre kaç yaşında evlendirilmelidir? Evlendirilmeyen gençlerin...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun