Küfür olan şeyi bilmeden yapan kişi kafir olur mu?

Tarih: 10.01.2014 - 04:14 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Küfür gerektiren bir söz söyleyen veya bir fiil işleyen kimse kâfir olur. (bk. İbn Hacer el-Heytemi, ez-Zevacir, 1/47)

Örneğin, bir kimse, zinanın, içkinin haram olmadığını veya namazın, orucun farz olmadığını söylese kâfir olur. Çünkü herkes tarafından bilinmesi gereken bu gibi hükümleri bilmemek mazeret değildir. Buna mukabil, bir kimse: “İddet süresi içinde olan bir kadını nikahlamak caizdir” dese kâfir olmaz. Çünkü bu bilgi ilim ehline mahsustur. Bununla beraber, ilgili adama bunun haram olduğunu bildirdikten sonra yine aynı fikrinde ısrar ederse, o zaman kâfir olur. (Nevevî, el-Mecmu’, 3/14, 80)

- Özetle: Bir insan yakın zamanda müslüman olmuş veya dini bilgileri öğrenmesi kolay olmayan bir ortamda yaşıyorsa, bunun -küfür olan bir sözü- hakkında “ben bunun küfür olduğunu bilmiyordum” demesi kabul edilir. (bk. Nevevî, 12/143; 20/19)

Şunu özellikle belirtmek isteriz:

Bu açıklamalar, insanları sakındırmak ve daha dikkatli olmaya yönlendirmek içindir. Yoksa bu ifadeleri söyleyenlere kafir demek doğru olmaz. Bu konuda temel kural şudur: Müslüman olduğunu söyleyen kişiye asla kafir denilemez.

Alimlerimiz “elfaz-ı küfür” dediğimiz bazı kelimeleri söylemenin küfür olacağını söylemişler. Ancak bu sözleri söyleyenlere de kafir dememişlerdir. Daha dikkatli olsunlar diye ikaz etmek için uyarmışlardır.

Bir insanın küfre düştüğüne hüküm vermek için belli bir ilmi heyet tarafından değerlendirilir ondan sonra küfre düştüğü anlaşılırsa tövbeye davet edilir. Eğer tövbe etmezse o zaman küfrüne hüküm verilir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Elfaz-ı küfür söyleyen kişi kafir olur mu? Bir kimsenin bazı ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Berat Özen

Ben bu konularda çok takıntı yapıyorum. İnternette araştırma yapıyorum ve Küfür konusunda korkuyorum. Ne yapabilirim?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editör (hasanfidan)

Takıntı haline gelmişse vesveseye dönüşmüş demektir. Bu durumlarda aklınıza hangi olumsuz düşünceler gelirse gelsin imanınıza zarar vermeyeceğini bilincinde olmalısınız. Vesveseyi dikkate almazsanız süreç içinde azalır ve biter.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
EymenSelvi.

Arkadaşım dini mizah olan video ve görsel şeyler attı. Bende bunlara gülmüştüm ama dini mizaha mı yoksa alaya mı girdiği konusunda pek emin değilim. Bunun dinden çıkardığını pek bilmiyordum yani ben dinden çıkmış olur muyum?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editör (hasanfidan)

Dini bir meseleyi mizah veya alay konusu yapan bir videoyu izlemenizden dolayı küfre girmezsiniz.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun