Arsalarının üzerine daire yapıp satan bir şirketin zekat hesabı nasıl yapılır?

Tarih: 02.04.2014 - 09:48 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir inşaat şirketinden % 10 ortağım, şirketin toplam parası 5,000,000 TL. bunun içinde arsa ve daireler var. Arsalara daire yapıp satıyoruz.
1. Bu arsa ve dairelerin zekatı oluyor mu, oluyorsa nasıl ödemem gerekiyor?
2. Arsa şu an inşaat halinde bir yıldan fazla inşaat sürebiliyor, bu durumda zekatı arsa üzerinden mi vermem gerekir yoksa daireler bitirip satıp ele gecen paranın üzerinden bir yıl geçtikten sonra mı zekatını vermem gerekiyor?
3. Elimizde arsalar da var, bunlara da inşaat yapmayı düşünüyoruz, bu arsalardan da zekat vermemiz gerekiyor mu?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İşi inşaat (bina yapıp satmak) olan Müslüman, daha önce edindiği serveti sebebiyle zekat ödüyordu ise, onun bir zekat hesaplama yılbaşısı vardır. Mükellef olduğu ilk yılı sonu ilk tarihtir ve buna göre her yıl sonu zekatı yeniden hesaplar.

Yıl sonu gelip yılı dolan servetinin zekatını hesaplayan müminin elinde, bina yapmak için aldığı arsalar ve başlamış inşaatlar var ise hesabı şöyle yapar:

Arsaları aldığı bedel ile raiç bedeli toplar, ikiye böler ve bunun kırkta birini zekat olarak öder. Diyelim arsayı bir milyona almış, hesap sırasında da bir milyon iki yüz bin lira ediyor; bu ikisini toplar, ikiye böler, bir milyon yüz bin lira çıkar ve bunun kırkta birini zekat olarak öder.

Devam etmekte olan inşaatların, arsa payları dahil maliyetlerini hesap eder ve bunun da kırkta birini zekat olarak öder.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun