Dünya dışında yaşam alanı aramak ayete aykırı değil mi?

Tarih: 10.04.2014 - 11:27 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Şu zamanda Dünya haricinde yaşam alanı arama faaliyetleri yapılmakta. Oysa, Kur'an'da bir ayet var. A'raf 25. ''Orada yaşayacak, orada ölecek ve oradan dirilip çıkarılacaksınız.” dedi. Bu ayete göre gaybden haber verilerek, insanlar ilerde dünya gibi bir yer bulamayacak ve oraya gidemeyecek ve orada yaşamayacak manasına gelmez mi? Yani biz ayetle sabit olarak şimdiden biliyoruz. İnsan dünyada yaşayacak,ölecek ve dirilecek... 

- Fakat kafir toplumlar ve bu ayetten habersiz Müslümanlar bunu bilmeden böyle araştırmalar yapıyorlar ve bu konu hakkında bilmeden konuşuyorlar diyebilir miyiz? Ayet gayet açık değil mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Bu gibi çalışmaların olumlu bir netice vereceğini düşünemiyoruz. İnsanların bu dünyadan başka bir yerde yaşadıklarına veya yaşayabileceklerine dair şimdiye kadar hiçbir ilmi delil bulunmuş değildir. Bir gezegende su sızıntılarının bulunması, orada hayatın olduğunu veya olabileceğini göstermez.

- Bununla beraber, Bediüzzaman Hazretleri, “Allah O yüce Yaratıcıdır ki yedi kat göğü ve yerden de onların benzerini yaratmıştır…” (Talak, 65/12) mealindeki ayeti açıklarken, yerküresine benzeyen ve hayat sahiperinin yaşamasına uygun olan “yedi küre” daha var olabileceğine işaret etmiştir. İlgili ifadeleri şöyledir: 

 “..hem Küre-i Arzımıza benzeyen yedi küre-i uhra dahi bulunmasına, zîhayata makarr ve mesken olmasına işareten yedi tabaka yani yedi küre-i arziye bulunmasına işareten Küre-i Arz dahi, yedi tabaka âyât-ı Kur'aniyeden fehmedilmiştir...” (Lem'alar, s. 65).

- Üstad'ın bu ifadesini, “insanların dışında bazı canlıların yurdu olan yedi küreyi” anlamak mümkün olduğu gibi, hayatın devamına müsait yerlerin olabileceğini anlamak da mümkündür. Yoksa şu anda insanların yaşadığı -bir değil-, “Yedi adet küre”nin varlığını düşünmek pek makul görünmemektedir.

- Her şeye rağmen, eğer insanların yaşayabileceği yeni bir koloni keşfedilirse, söz konusu

“(Allah) Buyurdu ki: Birbirinize düşman olarak inin! Size dünyada bir süreye kadar kalma ve yararlanma imkânı veriyorum: Orada yaşayacaksınız, orada öleceksiniz ve yine oradan diriltilip mezardan çıkarılacaksınız.” (A'raf, 7/24-25)

mealindeki Kur’an’ın ifadesini, bu hitaba muhatap olan Hz. Âdem ve Hz. Havva için yorumlamak zorunlu hale gelir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun