Allah, bekliyoruz, derken neyi kastediyor? Allah bekler mi?

Tarih: 24.04.2014 - 02:08 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ayette "bekleyin biz de bekliyoruz" ifade ediliyor. Halbuki Allah beklemez ve zamandan mükerrer diye biliyorum. Vech i tevfiki nedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kur’an’da, Allah’ın sözü olarak: “biz de bekliyoruz” mealindeki bir ifadeye rastlayamadık.

Bu ifade, Hz. Peygamber (asm)'in söylemesi tavsiye edilen bir sözdür.

“(Resulüm! Münafıklara) de ki: Bizim hakkımızda bekleyip gözlediğiniz, iki güzel şeyden, yani zaferden veya şehid olmaktan başka bir şey midir? Biz ise Allah’ın, ya kendi tarafından veya bizim ellerimizle sizi azaba uğratmasını bekliyoruz. Bekleyin bakalım, biz de bekliyoruz!” (Tevbe, 9/52)

“Onlar, kendilerine meleklerin gelmesini mi ya da Rabbinin gelmesini mi veya Rabbinin bazı işaretlerinin gelmesini mi bekliyorlar? Rabbinin işaretlerinden bazılarının geleceği gün, daha önce iman etmemişse veya imanıyla bir hayır kazanmamışsa hiç kimseye imanı yarar sağlamaz. De ki: 'Bekleyin, biz de şüphesiz beklemekteyiz.' " (Enam, 6/158)

Aşağıdaki ayetlerde yine Hz. Peygamber (asm)'in bir sözü ve tekil olarak “bekliyorum” mealindeki ifadesine yer verilmiştir;

“Ey Resulüm, sen irşad ve nasihatine devam et! Sen Rabbinin ihsanı sayesinde kâfirlerin iddia ettikleri gibi kâhin de değilsin, deli de değilsin.  Ne o, yoksa onlar senin hakkında: 'Ne olacak? Şairin biri! Feleğin onun başına neler getireceğini göreceğiz.' mi diyorlar? De ki: 'Bekleyin bakalım! Ben de sizin fecî âkıbetinizi bekliyorum.' (Tur, 52/29-31)

Bununla beraber, şayet siz, yeri belli bir surenin ayeti olarak bize yazarsanız, üzerinde konuşuruz...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun