Arap alfabesi vahiy midir?

Tarih: 29.05.2014 - 16:44 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kuran Arap alfabesi ile nazil olmuş ama Arap alfabesi daha öncede vardı. Arap alfabesi vahiy ise hangi peygambere vahy olmuş? Vahiy değilse Kuran’ın lafzı beşeri manası vahiy anlamı mı çıkar?

- Tevrat’ın, İncil’in, Zebur’un alfabeleri bu minvalde hangi kategoriye giriyor? Günümüzde Tevrat, İncil asıl hüviyeti ile yok ama alfabeleri vahiy ise onlarında elinde alfabenin vahiy olması cihetiyle bir hakikat olmuş olmaz mı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Kur’an hem lafız hem mana ile vahiydir. Arap alfabesi ise elbette vahiy değildir. Ancak alfabe ne lafızdır, ne de manadır, yalnız lafızların görünmesini sağlayan bir projeksiyon hükmündedir. Örneğin Türkçe bir kelime olan “okudum” kelimesini hem Osmanlıca hem Latince alfabe ile yazılabilir ve bu farklı yazılımlar o kelimenin değişmesine yol açmaz.

- Vahiy, kelam-ı emrîden gelen Arapça kelimelerin kalıbına giren ve Arap alfabesiyle yazılan ilahi bir lafız-mana bütünlüğüdür.

- Kur’an Arap alfabesi dışındaki alfabelerle de yazılabilir ve yazılıyor ve yine semavi kimliğini korumaktadır. Sadece Latin alfabesi gibi yazılarda Arapça alfabenin bütün harflerini kapsamadığı için, yazılım eksikliği söz konusu olur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun