Normal hayız günlerinden önce veya sonra da leke gören kadın nasıl davranmalıdır?

Tarih: 08.07.2014 - 01:18 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Normal hayiz gününden 4-5 gün önce hayız olduğuna dair leke gören ama asıl kanaması 2-3-4 gün sonra başlayan biri hayızin başladığı tarihi ilk lekeyi gördüğü günü mu yoksa asıl kanamanin başladığı günü mu baz alacak?
-  Çünkü hepsi birlikte sayıldığında bazen 10 günü de geçebiliyor ilk 3-4 gün kılınmayan namazları kaza etmek gerekiyor mu?
- Ya da ilk 3-4 günu de hayizdan sayarsak normal zamanlarda hayiz olunan günlerde namaz kılmak gerekiyor çünkü 10 gün geçmiş oluyor.. Son 3-4 aydır böyle bir düzensizlik var. Ne yapmak gerekir?.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hanımların âdet halleri en az üç, en çok on gün devam eder. İki adet hali arasındaki temizlik süresi ise en az on beş gündür (Darekutni, Sünen, Hayz, 61).

Bu süre daha uzun da olabilir. Bazı kadınların adet günleri, düzenlidir. Âdet günlerinin değişmesi de söz konusu olabilir. Önceki mutat ay hali mesela altı gün olan bir kadın daha sonraki ayda altıncı günün bitiminde temizlenmeyip kan görmeğe devam etse, bu durum on günü aşmadıkça normal adeti olan altı güne ilaveten kan gördüğü günler de ay halinden sayılır.

Kısaca kaç gün kan görmüşse o günler ay hali günleridir. Âdeti olan altı günden sonra kan görmeğe devam ettiği günlerde de ay hali hükümleri geçerli olur (Mevsıli, İhtiyar, İstanbul, ts. I, 26-27).

Fakat aynı kadın bu altı günün bitiminde temizlenmeyip kan görmeğe devam eder ve bu süre on günü geçer ve mesela on iki güne ulaşırsa, bu kadının ay hali altı gün olarak kabul edilir. Altı günü on iki güne tamamlayan son altı günlük sürede görülen kan istihaze yani özür kanı sayılır. Onuncu günden sonra görülen kan her halükarda özür kanı olduğu için kadın bu günlerde namazını kılar, orucunu tutar. Mutat günleri olan altı günü, on güne tamamlayan dört günde kılmadığı namazları, tutmadığı oruçları ihtiyaten kaza eder (Mevsıli, İhtiyar, İstanbul, ts. , I, 30).

Ergenlik çağına gelen bir kadından, hastalık sebebiyle olmaksızın gelen kan hayız kanıdır. Hayız kanı, siyah, kırmızı, yeşilimtırak ve sarı olabileceği gibi bulanık yahut toprak renginde de olabilir (Mevsıli, İhtiyar, İstanbul, ts., I, 27).

Hanımların âdet halleri en az üç, en çok on gün devam eder. İki âdet hali arasındaki temizlik süresi en az on beş gündür (Darekutni, Sünen, Hayz, 61).

Bu süre daha uzun da olabilir. Bazı kadınların âdet günleri, düzenli olup belli günlerde gerçekleşir. Âdet günleri sabit olan kadınların bu günlerinden önce ve sonra görecekleri renkli sıvı ve akıntılar özür kanı hükmünde olup adet kanı sayılmaz.

Eğer düzensiz bir âdetiniz var ve on gün dolmadan önce bu lekeyi görmüş iseniz söz konusu lekeyi dikkate alarak yeniden gusül almanız uygun olur. Mesela düzensiz âdetli bir bayan âdetinin altıncı günü bittiğini düşünerek gusletse sekizinci gün tekrar kahverengi bir leke ya da kanama görse bu durumda tekrar gusleder.

O günkü orucunu da kaza eder. Ancak düzenli bir âdetiniz var ise, âdetinizin önünden ve arkasından gördüğünüz lekeler özür sayılır. Bu durumda olan bir bayanın gusletmesi gerekmez. O günkü orucuna da devam edebilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun