Misvak suyunu içmenin bir faydası var mı?

Tarih: 17.08.2014 - 03:25 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Misvak suyunu içmek sünnet mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hz. Peygamber (asm)’in misvak kullanılarak kılınan namazın misvaksız yetmiş namazdan daha faziletli olduğunu belirtmesiyle (Müsned, 5/272; Hakim, 1/146) her namaz kılındığında; “Eğer ümmetime zorluk çıkaracak olmasaydım, her abdest alışlarında onlara misvakı emrederdim.” (Müsned, II, 460, 517)  rivayetine istinaden her abdest alındığında; onun geceleyin her uykudan uyanışında misvak kullandığına dair rivayetten hareketle (Buhari, Vudu, 73; Müslim, Taharet, 46-48) uykudan uyanıldığında; “Ağızlarınız Kur’an yoludur, onları misvakla temizleyin.” hadisi sebebiyle (İbn Mace, Taharet, 7) Kur’an okurken; misvakın ağzı temizleyici, Allah Teala’yı hoşnut kılıcı olduğuna ve Cebrail’in her gelişinde misvakı tavsiye ettiğine dair hadis dolayısıyla (Müsned, 5/47, 62, 124, 238; İbn Mace, Taharet, 7) ağzı kokutan yemek ve açlık gibi durumlar münasebetiyle misvak kullanmanın müekked sünnet olduğu belirtilmiştir.

Misvak ağacı üzerinde yapılan araştırmalar misvakın dişleri güçlendiren ve çürümeyi önleyen, lekelere karşı etkili, dişlerin parlamasını sağlayan, antiseptik özelliği olan, diş etlerini sıkılaştıran, ağız içi asit salgısını dengeleyen, iltihap kurutucu, kanamayı durdurucu ve beyazlatıcı özelliğe sahip etilamin, trimetilamin, florid, alkaloid, silis, saponin, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum, sülfür, kükürt dioksit, tannik asit, benzil nitrat, sitasterol vb. maddeler ihtiva ettiğini ortaya koymuştur.

Bu maddelerin diş ve ağız sağlığı yanında vücudun diğer organları üzerinde de olumlu etkiler yaptığı bilinmektedir.

Batı’da misvakla ilgili incelemeler sonucunda bazı ilaç şirketleri misvak ağacının terkibindeki maddelerden faydalanarak diş macunu imal etmişlerdir [Muhtar Salim, s. 431; Rispler-Chaim, II/1 (1992), s. 13]. Misvakın elde edildiği "erak bitkisi" yetiştiği ülkelerde halk arasında romatizma tedavisinde kullanılmakta, özellikle çekirdeğinden elde edilen yağ romatizma ağrılarına karşı iyi gelmektedir.

Bu bitkinin yaprak ve meyvelerinin kuvvet verici, ateş düşürücü ve yatıştırıcı, öksürük kesici, nefes ve ses açıcı, hafızayı ve gözü güçlendirici, gaz söktürücü ve idrar arttırıcı özelliği de vardır (bk. TDV İslam Ansiklopedisi, Misvak md.)

Hz. Peygamber (asm)'in misvak suyunu içtiğine dair herhangi bir rivayet bulamadık.

Bununla beraber, misvak suynu içmek helaldir. Ayrıca, misvakta bulunan özellikler gösteriyor ki, misvak suyunu içmenin de faydaları olabilir.

İlave bilgi için tıklayınız:

MİSVÂK. 
Misvakın faydalı olduğunu gösteren ilmi araştırmalar var mıdır?
Misvak nasıl kullanılır, bu konuda bilgi verir misiniz?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun