Kaderle ilgili soru sormak yasaklanmış mıdır?

Tarih: 11.09.2014 - 02:12 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Peygamber Efendimiz (asm)'in kaderle ilgili soru sormayı sahabeye yasakladığı söyleniyor doğru mudur?

- Eğer doğruysa bunu nasıl anlamalıyız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Peygamber Efendimiz (asm) hadislerinde şöyle buyurmuştur:

“Kader hakkında konuşmayın, zira kader Allah’ın sırrıdır. Allah’ın sırrını açıklamaya kalkmayın.” (Kenzü’l Ummâl, 1/132)

“Kader hakkında fazla konuşmayın, çünkü sizden evvelkilerin çoğu ondan kaybetmiştir.” (Tirmizî, Kader, 1)

Ancak bu gibi hadis-i şerifler bizi kader meselesini konuşmayı ve bu meseleyi anlamaya çalışmayı yasaklamıyor. Zira bu hadiste anlatılmak istenen farklı bir şeydir. Şöyle ki;

Kader ikiye ayrılır:

1. İnsanın kendi iradesiyle ilgili olan kısımdır.
2. İnsanın iradesinin karışmadığı, onun irade ve kuvveti dışında meydana gelen hadiselerdir…

Bir insanın erkek veya kadın olması, dünyaya geldiği zaman dilimi, doğduğu ve yaşadığı belde, anne ve babasının kim olacağı, güzel veya çirkin olması gibi hususlar, bu ikinci kısma misal olarak verilebilir.

Bu ve benzeri meselelerdeki ilahi takdirin sırrını anlamaya çalışmak, “Niçin Allah bunu böyle yapmış?” diye düşünmek; insan için hem manasız bir kayıptır, hem de onu helake götürebilecek bir sebeptir. Zira bunun neticesinde, kadere yani ilahi takdire, ilahi hikmet ve rahmete isyan gelebilir. Bu sırlar ahirette, adalet gününde bütün incelikleri ile görünecektir.

İşte Peygamber Efendimiz (asm)’in “Kader hakkında konuşmayın, zira kader Allah’ın sırrıdır. Allah’ın sırrını açıklamaya kalkmayın.” hadisiyle bizi uğraşmaktan menettiği kader; insan iradesinin karışmadığı bu kısım kaderdir. Yoksa kaderin birinci kısmı üzerinde ehil olanların düşünce ve fikirleri hem güzeldir hem de tefekkürî bir ibadettir. Akaid âlimleri de kaderin bu kısmına büyük mesai sarfetmişler ve eserler yazmışlardır.

İlave bilgi için tıklayınız:

Kader konusunda detaylı bilgi verir misiniz?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun