Hz. Ömer peygamberimizden daha zeki idi, iddialarına nasıl cevap verilir?

Tarih: 12.09.2014 - 10:13 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Hz. Ömer’in yaptığı içtihat isabet ediyordu Peygamberimiz ise yanılıyordu...

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hz. Ömer’in bir iki hususta içtihadının daha isabetli olması, onun -haşa- Hz. Peygamberden daha ferasetli olduğunu göstermez.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur: Bütün insanlardan daha zeki, daha akıllı, daha ferasetli olduğu bütün sahabe, hatta bütün insanlar tarafından kabul edilen Hz. Peygamber (asm)'in vahiy almadığı zaman onun bile yanılabilmesi, onun hak peygamber olduğunun göstergesidir. Çünkü, onun vahiy dışında az da olsa bazen yanılması, buna mukabil, vahiy aldığı hiçbir konuda yanılmaması ve anlaşılmayan vahiy yönlerini çok rahatlıkla izah edip açıklığa kavuşturması, onun peygamber kişiliği ile insan kişiliğinin çok farklı olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

Hz. Peygamber (asm)'in -insanlık zirvesinde olmasına rağmen- yanılması hususu Kur’an’da da özellikle vurgulanması, onun bu iki kişiliği arasındaki farka dikkat çeken önemli bir ayrıntı olduğunu düşünüyoruz.

Nitekim, Enfal suresinin 68. ayetinde ganimet konusunda (bk. Taberi, ilgili yer); Abese suresinin ilk ayetlerinde İbn Ümmi Mektumla ilgili konuda; Tevbe suresinin 43. ayetinde münafıklara izin vermesi konusunda ve benzeri diğer bazı yerlerde Hz. Peygamber (asm)'in yanıldığını gösteren ifadelere yer verilmesi, onun (asm) hak peygamber olduğunu göstermeye yöneliktir.

Hz. Ömer’in dışında da bazı sahabelerin içtihatlarının daha isabetli olduğunu gösteren olaylar vardır. Örneğin, Bedir savaşı öncesinde ordunun bulunacağı yer konusunda bir sahabenin içtihadı, Hz. Peygamber (asm) tarafından da benimsenmiş ve uygulanmıştır. (bk. Said Ramazan el-Butî, Fıkhu’s-Sîre, s.215)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun