Hacılar Mina'da şeytan taşlarken, orada gerçekten bir şeytan var mı?

Tarih: 20.09.2014 - 14:32 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Hac ile ilgili bir sohbette bir şey duydum ve doğru olup olmadığını merak ediyorum, çünkü ilk defa duyuyorum:
-  Cemre'de hacılar şeytan taşlıyorken Allah cc orada gerçekten bir şeytanı zincirliyor ve insanlar aslında onu -yani göremediği şeytanı- taşlıyor. Bu doğru mu?
- Benim bildiğim kadarıyla o sadece bir sembol ve şeytanın vesveselerini, nefsi vs sembolize ediyor.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Şeytan taşlaması sembolik bir olaydır. Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’i kurban kesmek için gittiği Mina’da şeytanın telkinlerine karşı gelmeleri ve ona taş atıp oradan kovmalarını canlandıran sembolik bir sahnedir.

Hac ibadetinin genel karakteri, Beytullah’ı inşa eden Hz. İbrahim’le ilgili olayların canlandırılmasına yönelik olduğu gibi, şeytan taşlamak da bunlardan biridir.

Hac’daki bu ibadetlerin hikmetlerinden biri, tevhid akidesinin bayraktarı, peygamberlerin atası ve Allah’ın “halili / dostu” unvanını almış olan Hz. İbrahim’in hatıralarının canlandırması ve Müslümanların onun gibi “Hanif” bir ideali takip etmelerini sağlamaya yöneliktir.

Nitekim Ehl-i kitabın kendilerini din konusunda işin merkezine koymak istemelerini reddeden Allah, Müslümanları Hanif/hakiki tevhid inancını yaşamış olan Hz. İbrahim’in dinine tabi olmalarını istemiştir. (Bakara, 2/135)

“Kendisine sonradan gelenler içinde iyi bir nam bıraktık.” (Saffat, 37/108)

mealindeki ayette de Hac ibadeti esnasında Hz. İbrahim’in hatıralarına yer verildiğine işaret edilmiştir.

Şüphesiz bu İbrahimî hatıraları canlandırırken kişinin kendi nefsine yönelik yaptığı ibadetler ve bunlar arasında şeytanı taşlamak da vardır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun