Rabbimiz, yarın meydana gelecek bir olayı oldu olarak mı yoksa olacak olarak mı bilmekte?

Tarih: 22.10.2014 - 01:10 | Güncelleme:

Soru Detayı

-Rabbimizin zamandan münezzeh olduğunu ve her şeyi bildiğini biliyoruz. Peki Rabbimiz yarın meydana gelecek bir olayı oldu olarak mı yoksa olacak olarak mı bilmekte?
- Yine aynı şekilde zamandan münezzeh olan Rabbimizin görmesi, bizim için gelecek zaman olan bir an için nasıl olmakta?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Allah, gelecekte olacak şeylerin nasıl olacaklarını bilmektedir ve görmektedir. Onun için geçmiş gelecek gibi zaman mefhumu olmadığından, her şeyi hazır gibi bilmekte ve görmektedir.

Mesela, insanın görmesi bir açıdan iki şekilde olmaktadır. Birincisi: Gözleriyle görür. Gözle görülen şeyleri maddi gözlerle görmek için onların şimdiki zaman dilimi içinde bizzat var olmaları gerekir.

İkincisi: Altıncı his / gönül gözü / önsezi olarak adlandırılan manevi basiret gözüyle görülen şeylerin şu anda var olmaları gerekmez. Gelecekte meydana gelen bunları da öngörmek mümkündür ve vakidir.

İşte bu misal penceresinden baktığımızda, maddeden münezzeh olan Allah’ın görmesi de bilmesi gibi manevi olduğu için, gelecek ve geçmiş zamanı şimdiki zaman gibi görür ve bilir.

Özetle, Allah'ın zatı ezeli olduğu gibi, bütün şuunatı, sıfatları ve isimleri de ezelidir. Olmuş, olan ve olacak şeyler bizler için gelmiş, hâl ve gelecektir. Ancak Allah için geçmiş, hâl ve gelecek diye bir şey olmaz.

İlave bilgi için tıklayınız:

Ezeliyet Bahsi...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun