Kıtaların yaratılmasının ve levha hareketlerinin dini delilleri var mıdır?

Tarih: 15.11.2014 - 01:12 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Levha hareketleri yani kıtaların başta bir bütün olduğu daha sonra parçalara ayrıldığı hala kaymakta olduğu dinen doğru mudur?
-  Bunun ayet ve hadislerde kaynağı var mıdır?
- Peygamberimiz kaç kez hac yapmıştır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Kıtaların hareket halinde hep yer değiştirmekte olduğuna dair iddia, sadece bir teoridir. Bu teori ilk defa XVIII. yüzyılın sonlarında ortaya atılmış, daha çok yenidir. Bilimsel olarak kesin bir bilgi şeklinde ispatlanmış değildir.

- Bununla beraber, şayet bu teori kesin olarak ispatlanırsa,

“Bir de o dağları görür, donuk ve hareketsiz sanırsın; Oysa onlar bulutların yürüdüğü gibi yürümektedirler. İşte bu, her şeyi muhkem ve mükemmel yapan Allah’ın sanatıdır. Muhakkak ki O, sizin yaptığınız her şeyden haberdardır.” (Neml, 27/88)

mealindeki ayetten bir işaret, bir ipucu bulmak mümkündür.

- Keza,

“Yeryüzünü yayıp döşeyen, orada sabit dağlar ve ırmaklar var eden ve bütün meyvelerden çift yaratan, geceyi gündüzün üzerine örten o’dur. Şüphesiz ki bunda düşünen bir topluluk için âyetler vardır. Yeryüzünde birbirine komşu toprak parçaları (kıtaları), üzüm bağları, ekinler, küme halinde ve dağınık hurmalıklar vardır. Bunlar, bir tek su ile sulanır. Halbuki biz yemede (tat ve lezzette) onların bir kısmını bir kısmına üstün kılarız. Aklını kullanan bir topluluk için elbette bunda ibretler vardır.” (Ra’d, 13/3-4)

mealindeki ayetlerden de bir işaret bulmak mümkündür.

- Şunu da belirtmeliyiz ki, Kur’an bir coğrafya, bir jeoloji veya başka bir fen kitabı değildir. O bir hidayet rehberidir. Kur’an’ın kâinattan bahsetmesi, fen bilimlerinin yaptığı gibi söz konusu hususların özel konumlarını, özelliklerine anlatmak için değil, Allah’ın sonsuz ilim, hikmet ve kudretini göstermeye yöneliktir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun