Her şey Allah'ı tesbih ediyorsa (İsra, 17/44), inkarcıların varlığı nasıl açıklanabilir?

Tarih: 06.12.2014 - 08:18 | Güncelleme:

Soru Detayı

''O'nu hamd ile tesbih etmeyen hiçbir varlık yoktur.'' (İsra, 17/44).
- Oysa nice inkarcılar var ki ne hamd ediyorlar ne de tesbih. Ayetin hikmeti nedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- ''O'nu hamd ile tesbih etmeyen hiçbir varlık yoktur.'' (İsra, 17/44) mealindeki ayetin ifadesi inkârcıların varlığına aykırı değildir. Çünkü bu ayette maksat, her insanın iman ederek Allah’ı hamd ile tesbih etmesini anlatmak değildir. Bundan maksat, her varlık birer sanat eseri olan varlığının lisanıhâliyle Allah’ın varlığına şahitlik etmekte ve onu hamd ile tesbih etmekte olduğu gerçeğidir.

Bazı insanların inkârcı olmaları bu hükme aykırı değildir. Çünkü, inkârcıların da ruhları, bedenleri, organları, trilyonlarca hücreleriyle -onların iradesi dışında- hâl diliyle Allah’ı hamd ile tesbih ve takdis ediyor.

Görmedin mi? Göklerde olan kimseler, yerde olan kimseler, güneş, ay ve yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar ve insanların birçoğu hep Allah’a secde ediyor. Birçoğunun üzerine de azap hak olmuştur. Allah, kimi hor ve hakir kılarsa, artık ona değer verecek hiç kimse yoktur. Elbette  Allah, dilediğini yapar.” (Hac, 22/18)

mealindeki ayetin ifadesi bu söylediklerimizi desteklemektedir. Çünkü, secde etmek, fiilen yapılan en güzel hamd ve tesbihtir.

İşte burada “insanların bir çoğu” demekle kâfirleri istisna etmiştir. Burada insanların iradesine bakan bir ibadet, önceki ayette ise onların iradesi dışında bünyelerinin yaptığı ibadete işaret edilmiştir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun