Hastalıklarımızın gitmesi için yaptığımız dualar neden kabul edilmiyor?

Tarih: 15.01.2015 - 10:13 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Diş ağrım için, Efendimizin Ebu Beşir'e önerdiği duaları okudum defalarca. Ama bir fayda vermedi. Ağrı kesici içmiştim o şekilde geçti sanırım.
- Duayı okuduğumda bir etkisini görmedim. Bunun sebebi nedir?
- Efendimiz Allahın izniyle geçer diyordu.. Direkt etki beklemek yanlış mı?
- Haşa Allahı denemiyorum acaba olacak mı diye. Ama işe yaramamasının sebebini merak ediyorum.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Dua etmek bir ibadettir. İbadetin kabul edilip edilmediğini bilmediğimiz gibi, duanın da kabul edilip edilmediğini bilemeyiz.

Peygamber Efendimiz (asm)'in duasının makbul olması, bizim de aynı şekildeki duamızın kabul edileceği anlamına gelmez. Zira, ibadet ve duanın makbuliyeti -diğer bazı kabul şartlarıyla beraber- o ibadet ve dua edenin Allah katındaki makbuliyetiyle orantılıdır.

- Bununla beraber, Bediüzzaman Hazretlerinin ifade ettiği gibi, sözlü olarak yaptığımız duaların kabul edilmesinin birçok yönü vardır: Ya arzu ettiğimiz isteklerimizin aynısı verilerek yahut da daha güzel bir şekilde kabul edilir. Ya da ahiret hesabına kabul edilir.

“Meselâ: Birisi kendine bir erkek evlâd ister. Cenab-ı Hak, Hazret-i Meryem gibi bir kız evlâdını veriyor. 'Duası kabul olunmadı.' denilmez. 'Daha evlâ bir surette kabul edildi.' denilir. Hem bazan kendi dünyasının saadeti için dua eder. Duası âhiret için kabul olunur. 'Duası reddedildi.'denilmez, belki 'Daha enfa (yararlı) bir surette kabul edildi.' denilir. Ve hâkeza..."

"Madem Cenab-ı Hak Hakîm'dir; biz ondan isteriz, o da bize cevab verir. Fakat hikmetine göre bizimle muamele eder. Hasta, tabibin hikmetini ittiham etmemeli. Hasta bal ister; tabib-i hâzık, sıtması için sulfato verir. 'Tabib beni dinlemedi.' denilmez. Belki âh ü fîzârını dinledi, işitti, cevab da verdi; maksudun iyisini yerine getirdi.” (bk. Mektubat, s. 301)

İlave bilgi için tıklayınız:

Dua konusunda, kavlî duayla birlikte "fiilî dua"nın da kabul için gerekli olduğu söyleniyor. Bu "fiilî dua" kavramı nereden çıkmıştır? 
Duamız neden kabul olmuyor; duanın kabul olmamasının sebebi nedir? Dua bir ibadet midir?..

Duadaki ince sır nedir? Her dua kabul olur mu?..

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun