Hz. Muhammed ailesine cinsel eğitim vermiş midir?

Tarih: 15.01.2015 - 12:41 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Sorumu lütfen yanlış anlamayın. Geçenlerde bir tartışma görmüştüm bu konuyla ilgili. Bir kısım Hz Rasulullah cinsellikle ilgili olan soruları cevaplıyordu. Ailesine tabi ki de bu yönde eğitim vermiştir, derken diğer kısım bu yorumu yapanları edepsizlikle suçladı.
- Bende bu konuda bir edepsizliğin olmadığı kanaatindeyim ve cinsel eğitim eğer Rasulullah vermemişse bu bir eksiklik değil midir?
- Burada pornografiyle cinsel eğitimi karıştırılmamasını istiyorum.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Cinsel ilişki, Allah’ın insan neslini devam ettirmek için ortaya koyduğu çok hikmetli ve pek harika bir davranış biçimidir. Bu konuya Kur’an’da da hadislerde de değinilmiştir.

Kur’an’da kadının rahmi bir tarlaya, dolayısıyla erkeğin spermi de bir tohuma benzetilmiş ve bu üretken yolun dışında (livata türü) bir davranış yasaklanmıştır. (Bakara, 2/223)

- Değişik hadis-i şeriflerde cinsel ilişkinin en uygun şekline işaret edilmiştir. Maddi ve manevi yönden daha nezih olan davranışların altı çizilmiştir. (bk. Gazali, İhyau’l-Ulum, Kahire, 1358/1939, 2/51-52)

- Bununla beraber, cinsel ilişki gibi konuların iki boyutu vardır.

a) Hikmet boyutu: Kur’an ve hadislerde yer alan ilişkinin bu boyutudur. Allah ve Resulü (asm) tarafından konu anlatılırken, meselenin insan istihsali ve iffetin sağlanmasına yönelik boyutuna dikkat çekilmiştir. Mümkün olduğunca, müstehcenlikten uzak, nezih ifadelere yer verilmiştir. Örneğin:

“Sizi bir tek nefisten yaratan ve onunla gönlü huzura kavuşsun diye eşini de ondan var eden odur. O eşini sarıp örtünce (ona yaklaşınca), eşi hafif bir yük yüklendi (hamile kaldı), onu bir müddet taşıdı. Ağırlaşınca ikisi birden Rableri Allah’a yönelip: 'Eğer bize sağlam bir çocuk verirsen mutlaka sana şükreden (kullarından) oluruz.' diye yalvardılar.” (Araf, 7/189)

mealindeki ayette “cinsel ilişki” ifadesi yerine, “ğaşy/sarmalama, örtünme” kavramı kullanılmıştır.

“Ey iman edenler! Namaz (kılmaya) kalktığınız zaman yüzlerinizi, dirseklerle beraber ellerinizi yıkayın, başlarınızı mesh edin ve ayaklarınızı topuklarla beraber (yıkayın.) Eğer cünüp iseniz, boy abdesti alın. Hasta yahut yolcu iseniz, yahut herhangi biriniz abdest bozmaktan gelmişse veya kadınlara dokunmuşsanız ve (bu durumda) su bulamamışsanız temiz toprakla teyemmüm edin. Yüzlerinizi ve ellerinizi (dirseklere kadar) onunla meshedin. Allah size hiçbir güçlük çıkarmak istemez. Fakat sizi tertemiz kılmak ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister ki, şükredesiniz.” (Maide, 5/6)

mealindeki ayette cinsel ilişki “lems/dokunma” ile ifade edilmiştir.

Nitekim, Hz. Ali de “Allah’ın burada kullandığı 'lems/dokunma' sözcüğü, 'cima/cinsel ilişki'den kinayedir.” demiştir. (bk. Kenzu’l-Ummal, h. no: 4334)

b) Konunun ikinci boyutu, insanların anlayışına bağlıdır. İnsanların örfüne göre bazı şeyler hak olduğu halde onları olduğu gibi anlatmak müstehcen sayılabilir. Bu sebeple bu konuyu işleyenler, insanların örfünü de nazar alarak sözcükleri seçmeleri önem arz etmektedir. “Her söylediğin doğru olmalı, ama her doğruyu söylemek doğru değildir.” düsturu bu konuda da geçerlidir.

- Bu örfün bölgelere göre farklılık arz ettiği de bilinmektedir. Bu konuda Avrupa örfü ile Asya’nın örfü farklı olduğu gibi, Ülkemizde de bölgelere göre, köy ve şehirlere göre bazı sözcüklerin müstehcen sayılıp sayılmaması durumu farklılık gösterebilir. Bu sebeple, edebiyat kadar edebe de riayet etmek gerekir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Çocuklarımıza cinsel eğitimi nasıl vermeliyiz? Son günlerde sıkça meydana gelen cinsel taciz ve istismarlardan çocuklarımızı nasıl korumalıyız? 
Gerdek gecesinde neler yapmamız gerekir? Dinimizin bu konu hakkındaki emirleri tavsiyeleri nelerdir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun