Cennetin her Ramazan ayında süslendiği rivayeti sahih midir?

Tarih: 02.03.2015 - 05:29 | Güncelleme:

Soru Detayı

Cennet yıldan yıla, Ramazan ayı için süslenir. .. (Taberani)
- Hadisin Tam Tahrici ve Sıhhati hakkında âlimler neler söylemiştir?
- İbn Abbâs radiyallahu anh dan, Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:

"Cennet yıldan yıla, Ramazan ayı için süslenir. Ve şöyle der: 'Allahım bizim için bu ayda kullarından bizde kalacak insanlar kıl!' Huriler de şöyle dua ederler: 'Allahım! Kullarından bu ayda bize kocalar ihsan eyle!' Kim bu ayda kendini muhafaza edip de içki içmez, iftira ve bühtânla bir mü"mini rahatsız etmezse, hata ve günahlardan da sakınırsa, Allah ona her gece yüz tane huri verir, ayrıca ona altın, gümüş, yakut ve zebercedden bir köşk yapar. Bütün dünya bir araya getirilip de o köşke konsa, bir keçi bağlanacak kadar yer işgal ederdi. Kim de Ramazan ayında içki içer, bir mü"mine iftira eder ya da bir günah ve kusur işlerse, bir yıllık amelini Allah iptal eder. Onun için Ramazan ayına karşı dikkatli olun. Zira o, Allah"ın ayıdır. O ayda aşırı davranmamanız gerekir. Tam on bir ay yiyorsunuz, içiyorsunuz her türlü nimet ve zevkten faydalanıyorsunuz, bari Ramazan"da kendinize çekidüzen verip kendinize gelin. Nefsanî arzu ve isteklerinizden uzak durun ! " [Taberânî ]

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hadisi Taberani rivayet etmiştir. (bk. Tabreni,  el-Evsat, 4/90/h. no:3688)

Taberani, kendisi bu hadisi, yalnız Zuheyr b. Abbad Ahmed b. Ebyad’dan rivayet ettiğini belirtmiştir.

Bu şu demektir, bu rivayette zayıflığın iki tane unsuru vardır: biri, Züheyr b. Abbad’ın “teferrüdü” (yalnız kendisinin rivayet etmesi), ikincisi, Heysemi’nin işaret ettiği üzere, Ahmed b. Ebyad’ın meçhul olması. (bk. Heysemi, Mecmau’z-Zevaid, 3/143/h. no:4796)

- Bu iki illetten dolayı bu hadis zayıf kabul edilmiştir. (bk. el-Lecnetu’d-daimetu lli’l-buhusi’l-İlmiyeti, ve’l-ifta, Rakam: 23237)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun