Türkler Ermenilere soykırım yapmış mıdır?

Tarih: 16.04.2015 - 08:49 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Papa neden Ermeni yanlısı konuşuyor da Filistin’den ve Hocalı katliamından bahsetmiyor?
- Bir de Maide suresi 51. ayetin bu konu ile ilgisi var mı?
- Hani papanın taraf çekmesiyle ilgili...

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- İslâm Hukukunda, kâfirlerle yapılan savaşlarda dahi katliam yani soykırım yapmak haramdır. Zira Hz. Peygamber (asm), savaş halinde dahiçocuklar, kadınlar, din adamları ve yaşlılar gibi yedi grup insanı katletmenin caiz olmadığını bütün komutanlarına talimat olarak vermiştir.

Bunu hatırlattıktan sonra sorunuza gelince:

- Ermeniler, Osmanlı döneminde daha önce iyi vatandaş iken, Hristiyan Batı ve Rusların kışkırtmasıyla itaat çizgisinden isyan çizgisine girdiler. Tarih boyunca devam eden Haçlı zihniyetinin yansımaları, bu defa Ermeniler üzerinden yayılmaya başladı.

Ermeniler, dindaşları olan Batılılara güvenerek çeteler kurdular ve Müslümanları öldürmeye başladılar. Özellikle I. Dünya savaşında memleketimizi işgal etmeye çalışan Ruslarla birlikte hareket ettiler.

Buna karşılık, Müslümanlar da devletin de teşvikiyle Ermenilere karşı harekete geçti.

- İsyanı başlatan Ermeniler elbette ilk suçludur. Fakat Müslümanlar da belki de “orantısız güç” kullanarak Ermenilere aşırı yüklenmiş olabilirler. Eğer böyle bir durum varsa, elbette bunun da yanlış olduğunu kabul ederiz. Ancak buna “soykırım” demek doğru değildir.

“Keşke ne onlar isyan etseydi ne de Müslaümanlar bu isyanı bastırmak için karşılık vermek zorunda kalsaydı…”

Hem de niçin Ermenilere soykırımı yapılsın ki?.. Ortada Ermeni milletini yok etmek için hiçbir makul sebep yoktur. Birçok Müslüman aile, erkek veya kadın Ermenileri himaye etmeleri bir gerçektir. Bu da “soykırım” iddiasını çürütmektedir.

- Papa’nın “soykırım” ifadesini anlamak gerekir. Çünkü, Ermeniler Papanın “dindaşları”dır. Tarih boyunca Haçlı seferleri, yine papa ve papazlar gibi din adamlarının öncülüğünde davam ettiği bilinmektedir. “Arı su içer bal yapar. Yılan su içer zehir kusar.”; bu kadar basit!..

- Sizin işaret ettiğiniz, Maide suresinin,

 “Ey iman edenler! Yahudileri ve Hristiyanları dost edinmeyin. Onlar, birbirlerinin dostudurlar. İçinizden kim onları dost edinirse o da onlardandır. Şüphesiz Allah, zalim kavmi hidayete erdirmez.”

mealindeki 51. ayetinden dersler çıkarmak önemlidir. Papa’nın bu “yandaşlık” konusuna değinmiş bulunduk.

Fakat her şeyde olduğu gibi, bu konuda da aşırılığa kaçmak doğru değildir. Bu konunun özeti şudur: “Yahudi ve Hristiyanları dinlerinden ötürü sevmek yanlıştır.” Fakat dünyanın bir şehir hükmüne geçtiği günümüzde onlarla -sosyal, siyasal, ekonomik- bütün ipleri koparmak, Müslümanların maslahatına aykırıdır ve bu ayetten bunu anlamak da yanlıştır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun