“Müslüman bir kişi bir ağaç diker de ondan insan, hayvan veya kuş yerse, bu yenen şey kıyamete kadar o kimseye sadakadır.” sözü hadis midir?

Tarih: 25.04.2015 - 00:44 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Evet, bu söz hadisdir:

"Müslüman bir kişi bir ağaç diker veya ekin eker de ondan insan, hayvan veya kuş yerse, bu yenen şey kıyamete kadar o kimseye sadakadır."(bk. Müslim, Musakat, 10)

Ağaç dikmenin önemini anlatan başka rivayetler de vardır.

"Ağaç diken bir Müslümana o ağaçtan yenilen mahsul onun için sadakadır. Yine o ağaçtan çalınan meyve da onun için sadaka olur. Vahşi hayvanların yediği de o kimse hesabına bir sadaka olur. Kuşların yediği de sadakadır. Her insanın ondan yiyip eksilttiği mahsûl de onu diken Müslümana âit bir sadakadır." [Müslim, Musakaat, 2 (1552)]

"Kıyâmet koparken sizden birinizin elinde bir hurma dalı bulunur da bunu kıyâmet kopmadan dikmeye gücü yeterse, mutlaka onu diksin, bırakmasın."(bk. Tecrid-i Sarîh Trc.,VII, 124)

Cenâb-ı Hak muhtelif Kur'ân âyetlerinde kıyâmet gününün dehşetini haber vermiştir. İnsanların, sığınacakları yer arayacakları böyle korkunç bir günde dahi Müslümanlara ağaç dikmelerinin tavsiye edilmiş olması, konunun önemini, başka söze ihtiyaç duyurmayacak kadar açık ve kesinlikle, anlatmış olmaktadır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun