E-ticarette belirttiğim şartlarda stokta ürün bulundurmadan yapılan satış caiz midir?

Tarih: 15.06.2015 - 10:53 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Tesettür ile alakalı bir e-ticaret sitem var. Site üzerinden satış yaptığım ürünlerin hiçbirini kendi stoğumda bulundurmuyorum.
- Kendi sitemden ''ücretini peşin olarak aldığım'' ve sattığım ürünleri, başka firmalardan temin ederek o şekilde müşteriye kargoluyorum.
- Tabi müşterim ürünü alırken açıklama bölümünde ürünün tahminen ne zaman teslim edileceği bilgisini veriyorum ve en son ürünü alırken ''ürün ve iade'' ile alakalı şartları belirten bir sözleşmeyi okuyup onaylamasını istiyorum. Onaylamadığı taktir de satış gerçekleşmiyor.

- Peygamber efendimiz (sav) bir hadisinde; Hakîm b. Hizâm’dan: Allah’ın Elçisi’ne geldim ve dedim ki: “Bana biri geliyor ve bende olmayan bir malı satın almak istiyor. Ben de çarşıdan onun için alıp ona satıyorum. (Bununla ilgili ne dersin)” Resûlullah şöyle cevap verdi: “Yanında olmayan şeyi satma.” (Tirmizî, Büyû’, 19; Ebû Dâvûd, Büyû’, 68; Nesâî, Büyû’, 60)
- Selem akdini araştırdığımda ise ; Borç senedi veya sözleşmede borçlanılan mal ve teslim tarihi belirlendiği ve mal teslim edilene kadar ücreti peşin ödendiği için ileride fiyat değişmediği sürece sakınca yoktur deniyor.
- Hadise bakıp caiz olmadığı, ama selem akdine bakıp yaptığım şartlar uyduğu için caiz olduğu kanısına varıyorum.
- Size sorum ürünü kendi stoğumda bulundurmadığım için bir dinen bir sakınca var mıdır?
- Müşteriye bu şekilde ürünün teslim tarihini belirtmem yeterli midir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Menedilen ve yasaklanan şekil, selem değil, para ve mal peşin olan alım-satımla ilgilidir.

Misli (piyasada emsali bulunan) mal, elde yok iken satılabilir, malın niteliği ve teslim tarihi bildirilir. Para peşin, mal kısa veya uzun vadeli olur. (bk. Zeylâî, Nasbu'r-Raye, 4/44)

İlave bilgi için tıklayınız:

Olmayan malı satmak caiz midir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun